В Україні підскочать ціни на ранні овочі: Експерт пояснив, в чому справа і до чого варто готуватися

Навесні 2022 року в Україні ціни на ранні овочі будуть істотно вище, ніж у 2021 році. Про це в коментарі порталу "Факти" заявив незалежний експерт і кандидат економічних наук Олександр Хмелевський, передають Патріоти України.

"Через зростання цін на газ багато тепличних господарств зупинили свою роботу. На жаль, Уряд не допустив тепличні господарства до участі в газових аукціонах за пільговою ціною. Тому відновлення їх роботи очікується в середині березня. Однак через збільшення цін на насіння, добрива, пальне тепличні господарства не зможуть відновити виробництво в колишніх обсягах. Крім того, нещодавно влада підписала угоду про зону вільної торгівлі з Туреччиною. Тому наші ранні овочі будуть витіснятися з ринку турецькими. Очікується, що 80-90% ранніх овочів будуть імпортними. При цьому ціни на ранні овочі будуть істотно вище, ніж минулого року", - сказав експерт.

Загалом, каже Хмелевський, українцям не варто чекати, що в країні знизяться ціни на продукти. "Не варто очікувати зниження цін на продукти харчування в 2022 році. Ціни на енергоносії та добрива залишаться на високому рівні. Прогнози на врожай зернових виглядають не надто оптимістично. Через дорожнечу добрив аграрії знизили рівень їх застосування, що призведе до зниження врожайності. Також через несприятливі погодні умови очікується втрата близько 25% врожаю озимих. Для стабілізації цін на продукти влада повинна обмежити експорт аграрної продукції і ліквідувати наслідки енергетичної кризи", — резюмував експерт.

Виплати українським біженцям у Польщі можуть скасувати: Чого очікувати далі

середа, 1 травень 2024, 16:30

Уряд Польщі ухвалив проєкт змін до закону про допомогу українським біженцям, зокрема прив’язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах. Цей законопроєкт також передбачає законність перебування громадян України, яким присв...

До списку потрапив тільки один український олігарх: Bloomberg опублікував рейтинг найбагатших людей світу

середа, 1 травень 2024, 12:14

У середу, 1 травня, Bloomberg опублікував рейтинг найбагатших людей світу. На першому місці французький бізнесмен, власник контрольного пакету в компанії LVMH Бернар Арно. У списку є й український бізнесмен Рінат Ахметов, інформують Патріоти України. B...