В Україні підвищать військовий збір з жовтня: Стало відомо, скільки тепер платити ФОПам і як зміниться податок з зарплат

В Україні законопроєкт №11416-д (про підвищення військового збору) вже ухвалено і незабором буде підписано президентом. В результаті вже з 1 жовтня ФОП-платники єдиного податку будуть мати обов'язок сплачувати військовий збір. Про це йдеться в розс'ясненні Taxer. Так, для ФОП 1-2 груп розмір військового збору становитиме 10% від мінімальної зарплати станом на січень поточного року (у 2024 році — це 710 грн, у 2025-му — 800 грн), передають Патріоти України.

Сплачувати потрібно щомісяця, в ті самі терміни, що й єдиний податок. Наприклад, за жовтень необхідно буде сплатити до 20 жовтня (термін може бути зсунутий залежно від дати підписання та опублікування закону). Звітувати за військовий збір потрібно буде у річній декларації.

Для ФОП 3 групи розмір військового збору становитиме 1% від доходу. Збір розраховуватиметься від доходу, отриманого з 1 жовтня.Сплата відбуватиметься раз на квартал, у ті самі терміни, що і єдиний податок. Перший раз потрібно буде сплатити ВЗ до 19 лютого 2025 року.Звітувати за військовий збір потрібно буде у звичайній декларації платника єдиного податку (за четвертий квартал, тобто, до 10 лютого 2025 році).Чи є рахунки для сплати військового збору?

  • Чи підвищили ставку військового збору для найманих працівників?

Ставка військового збору для найманих працівників зросла з 1,5% до 5%.

Ставка військового збору залишається у розмірі 1,5% для військовослужбовців ЗСУ, СБУ, СЗР, ГУР МО, Нацгвардії, прикордонників, УДО та ДССЗЗІ, для тих, хто виконує бойові завдання.

Звертаємо увагу! Ставка військового збору із заробітної плати працівників збільшується з дня набрання чинності законом, а не з 01 жовтня (для встановлення точної дати, очікуємо офіційне роз’яснення від податківців).

  • Які штрафи при несплаті ВЗ?

Відповідно до Законопроєкту №11416-д, вказано: Платники збору, несуть відповідальність за порушення правил сплати (перерахування) сум військового збору у розмірах, встановлених цим Кодексом за порушення правил сплати (перерахування) сум єдиного податку для відповідної групи платників єдиного податку".

Отже, штрафи за порушення сплати ВЗ для:

ФОП 1 та 2 груп – у розмірі 50% від суми єдиного податку, яку не сплачено;ФОП 3 групи:— за несплату менше ніж 30 днів — штраф 5% від суми несплаченого ВЗ;

  • за несплату понад 30 днів – штраф 10% від суми несплаченого ВЗ.

У разі умисної несплати військового збору відповідальність буде такою:

  • перше порушення: штраф 25% від суми несплаченого військового збору;— повторна затримка сплати понад 90 к. днів: штраф 50% від суми боргу.
Джерело: Обозреватель

В Україні діє ліміт на карткові перекази в 150 тис. грн: Чи можна обійти обмеження

неділя, 20 жовтень 2024, 12:42

З 1 жовтня набула чинності постанова Національного банку України № 102 про введення ліміту в 150 тисяч гривень на місяць на перекази зі своєї на чужу картку. Утім, є дві категорії осіб, які абсолютно законно можуть обходити це обмеження. Про це «ФАКТАМ...

В Україні декому різко підняли зарплати: Названо фахівців, яким виплати перерахували в 1,5 рази

неділя, 20 жовтень 2024, 12:22

В Україні за рік для деяких спеціальностей розміри зарплат в вакансіях збільшили вдвічі. Серед них пропозиція для керамістів та ортодонтів. При тому для 13 спеціальностей розмір зарплат зріс більш ніж в 1,5 рази. Про це йдеться в даних великого кадрово...