В Україні побудують нову атомну електростанцію: Стало відомо, в якій області вже виділили землю

В Україну планують побудувати п'яту атомну електростанцію. Для цього НАЕК "Енергоатому" виділили землю у Черкаській області, зокрема поблизу містечка Орбіта в Черкаському районі, передають Патріоти України.

Про це повідомили у пресслужбі "Енергоатому". Нова атомна станція матиме чотири енергоблоки, що будуть побудовані за технологією AP1000.

У реалізації цього проєкту вже зробили перший крок. Під час засідання позачергової 51-ї сесії депутати Чигиринської міської ради ухвалили рішення щодо:

  • надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у постійне користування "Енергоатому";
  • передачу земельних ділянок загальною площею 38,1493 га в постійне користування НАЕК.

"Енергоатом" має намір відродити Орбіту, зробивши її одним із найсучасніших містечок на кшталт Нетішина, Южноукраїнська чи Вараша. Успішна реалізація цих планів, безумовно, є вагомою інвестицією у повоєнне відновлення та підтримку енергетичної безпеки держави. Впровадження інноваційних ядерних технологій зробить Україну лідером у сфері атомної енергетики з унікальним досвідом і власними технологічними рішеннями", – наголосив керівник "Енергоатому" Петро Котін.

Наразі на території Україні є п'ять АЕС, із них підключені до енергосистеми та генерують електроенергію три: Південноукраїнська, Рівненська, Хмельницька. Ще є Чорнобильська та Запорізька атомні електростанції, але перша не генерує електроенергію, а друга перебуває на тимчасово окупованій території.

Україна планує побудувати дев'ять нових енергоблоків за технологією AP1000 у співпраці з Westinghouse. Перші два з них споруджуватимуть на майданчику Хмельницької АЕС, один – на Рівненській, два – на Південноукраїнській АЕС.

В Україні обмежать карткові перекази: Гетманцев пояснив, якими будуть наслідки для звичайних клієнтів банків

четвер, 29 серпень 2024, 10:58

Обмеження карткових переказів ускладнить діяльність тіньової економіки, але також може створити незручності для легальних користувачів. Волонтери, підприємці, які активно користуються P2P переказами, можуть зіткнутися з необхідністю додаткового підтвер...

Новий удар: У Раді погодили підвищення військового збору до 5% та запровадження його для ФОПів

четвер, 29 серпень 2024, 10:30

Робоча група щодо законопроєкту уряду про підвищення податків погодила збільшення військового збору з доходів українців з 1,5% до 5%. Для ФОПів третьої групи введуть збір у розмірі 1%. Про це повідомив голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев,...