В Україні почали приходити треті платіжки за газ: За що доведеться платити і які нюанси варто знати

В Україні цієї осені приходять перші платіжки за техогляд внутрішньобудинков систем (т. зв. "третя платіжка за газ"). Згідно з нових правил в 2024-му або та сертифікована компанія, яку обрали мешканці багатоповерхівки, або ті, хто займаються розподілом газу (найчастіше філія "Газмережі") мають оглянути та перевірити "газові труби" будинку, передають Патріоти України.

Плата залежить від газового обладнання, стану мереж, кількості квартир в будинку тощо. Про це йдеться в роз'ясненні ГазПравда. Графік проведення техогляду та вартість цих робіт зазначена на сайті філії "Газмережі". Наприклад, в одному з будинків в Рівному техогляд має проводитись раз на три роки, а його вартість в перерахунку на квартиру – близько100 грн.

Отже, в такому будинку прийде платіжки розміром трохи більше 100 грн. Наступна плата за техогляд буде через три роки. Богдан Гук, головній інженер Львівської філії "Газмережі" пояснив: ще в 2018-му відповідальність за внутрішні мережі поклала на власників будинків. Частина з них уклала договори зі спеціалізованими організаціями, а частина нічого не робила.

"За статистикою, в кожному будинку, який перевіряють, спеціалісти фіксують десятки витоків...Вже усунули 100 тис. витоків", - йдеться в сюжеті видання. Вартість ТО залежить від будинку, комунікацій, газовикористовуючого обладнання і т.д.

Платіжку надішлють після факту виконання робіт. Графіки оприлюдненно на сайтах філій "Газмережі". Там також покажуть орієнтовну вартість. В обслуговування входить: огляд газопроводу, перевірка на щільність, випробовування під тиском, огляд газового обладнання, обслуговування запірних пристроїв. Все це гарантує безпечне використання газу.

Не втрачайте коштів: Як українцям за кордоном оформити або відновити пенсію

неділя, 20 жовтень 2024, 10:30

Українці, які перебувають під тимчасовим захистом за кордоном, можуть дистанційно оформити або відновити виплати пенсій, передають Патріоти України. Щоб відновити пенсію в електронному вигляді на порталі Пенсійного фонду України, необхідно:. Інформація...

В Україні борги за комуналку можна сплатити у розстрочку: Що варто знати

неділя, 20 жовтень 2024, 8:52

Українці, які накопичили борги за комуналку, можуть сплатити їх у розстрочку. У громадян є можливість оформити договір реструктуризації. Про це сказав адвокат Станіслав Лифлянчик, передають Патріоти України. "Якщо ви знаєте, що у вас існує якась заборг...