В Україні почався кадровий голод: Кого шукають роботодавці і скільки готові платити

Ринок праці в Україні поступово відновлюється. Кількість вакансій росте, роботодавці пропонують вищі зарплати, а рівень офіційного безробіття рекордно скоротився, передають Патріоти України.

Так, за спостереженням HR-експерта Тетяни Пашкіної, у березні 2023 на третину збільшилася кількість вакансій у готельно-ресторанному бізнесі. Це 7220 нових вакансій, і найзатребуванішою є посада бармена (1370 пропозицій). На другому місці — сфера обслуговування.

Також більше роботи пропонують у будівництві та архітектурі, сфері краси, шукають людей і на робочі спеціальності, наприклад, слюсарів. Тим не менше галузевий зріз пропозицій на ринку праці кардинальних змін з початку війни не зазнав.

Спостерігається і повільне зростання заробітної плати — якщо минулого року середній заробіток в Україні становив 15 тисяч грн, то у березні 2023 — вже 16 тисяч грн.

У березні підвищення рівня оплати праці спостерігалось в Одеській області — до 15 500 грн (на 500 грн більше порівняно з лютим) та Львівській області — до 16 000 грн (на 500 грн більше).

Згідно з дослідженням Work.ua, зараз найбільші зарплати (за виключенням керівних посад та сфери IT) пропонують в т. ч. водіям міжнародних перевезень — 40 000 грн, бізнес-аналітикам — 32 500 грн, арматурникам, рихтувальникам, рієлторам — 30 000 грн. А ось найнижчі зарплати залишаються у прибиральників (8 000 грн), посудомийників (9 000 грн) та санітарів (9 000 грн).

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...