В Україні податкова запланувала перевірки ФОПів та іншого бізнесу до кінця року: Де буде найбільше

Державна податкова служба (ДПС) України запланувала на 2024 рік понад 3,3 тис. перевірок компаній та фізосіб-підприємців (ФОП). Згідно з відкритими даними, перевірки цього року слід очікувати 2450 компаніям і 915 ФОПам. Найактивніше перевірятимуть бізнес у столиці. Про це свідчить моніторинг "Опендатабот". Зазначається, що у червні до списку додалися ще 42 бізнеси, які перевірять вже у другому півріччі, передають Патріоти України

Найбільше перевірок буде проведено у Києві – 26%. Також серед лідерів – Дніпропетровська та Львівська області з 8,1% та 6,9% відповідно. Найменший інтерес податківців привернула Херсонщина – там перевірять лише 2 компанії.

Кого з великих бізнесів перевірить податкова у 2024 році

Серед нових найбільших платників податків, які потрапили в поле зору ДПС, виявився, зокрема, державний Сенс Банк з виручкою 12,9 млрд грн. Також податківці додали до списку ТОВ "Агропроінвест 08" з майже 2 млрд грн виторгу та ТОВ "Алма Он" з 1,6 млрд грн.

Ці компанії працюють у харчовій промисловості та оптовій торгівлі. Десятку компаній із найбільшою виручкою, які перевірить ДПС, закриває ТОВ "Трейдинг продакт компані" (326 млн грн), яке також займається оптовою торгівлею.

Бізнеси в Україні активно закриваються, але нових відкривається ще більше

У першому півріччі 2024 року в Україні закрилося на 54% більше ФОП та на 15% більше компаній, ніж за аналогічний період минулого року. Проте, кількість нових бізнесів значно перевищує кількість закритих.

Загальна кількість ФОПів та компаній збільшується, що свідчить про відновлення економіки. А закриття бізнесів здебільшого обумовлено важкими умовами ведення діяльності внаслідок війни та законодавчими змінами.

Як розповів голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"), ситуація із закриттям бізнесу не така критична, як може здаватися на перший погляд. Так, кількість нового бізнесу значно перевищує кількість закритого – наприклад, у першому півріччі 2024 року було відкрито на 61% більше нових ФОП, ніж закрито.

"Прискорення закриття бізнесу – це об'єктивний процес, зумовлений війною, що триває 2,5 роки, а також, будемо відвертими, поширенням практик використання ФОП/компаній для цілей податкової оптимізації. Малому бізнесу проходить працювати зараз у надважких умовах: по дві-три повітряні тривоги на день, коли весь бізнес повинен зупиняти роботу (у Харкові, Херсоні, Запоріжжі взагалі під щоденними обстрілами), а між ними відключення електроенергії на 4-6-8 (залежно від регіону) годин. Далеко не всі здатні потягнути роботу в умовах генераторної економіки та подорожчання вартості енергоносіїв, зростання вартості робочої сили за її одночасного дефіциту через посилення мобілізації. Тому у багатьох просто закінчилися ресурси та запас міцності", – зазначив нардеп.

Також, за його словами, з 1 серпня 2023 року було відновлено податковий режим, який діяв до початку повномасштабного вторгнення, відновлено податкові перевірки та повернуто штрафні санкції. Впроваджено обов'язкове використання РРО та видачу фіскальних чеків. Це змусило частину бізнесів, які звикли працювати за тіньовими схемами, припинити свою діяльність.

В Україні податкова запланувала перевірки ФОПів та іншого бізнесу до кінця року: Де буде найбільше

середа, 24 липень 2024, 19:15

Державна податкова служба (ДПС) України запланувала на 2024 рік понад 3,3 тис. перевірок компаній та фізосіб-підприємців (ФОП). Згідно з відкритими даними, перевірки цього року слід очікувати 2450 компаніям і 915 ФОПам. Найактивніше перевірятимуть бізн...

Обіцяють зробити дуже боляче: Словаччина слідом за Угорщиною грозиться Україні через заборону транзиту нафти з Росії

середа, 24 липень 2024, 19:00

Словаччина пригрозила Україні через припинення транзиту нафти російської компанії Лукойл. Братислава стверджує, що може застосувати "невизначені взаємні заходи", передають Патріоти України з посиланням на Dennikn в середу, 24 липня. . Відповідні заяви...