В Україні подорожчають солодощі: Експерти розповіли, коли і на скільки злетять ціни

В Україні до кінця місяця на 10% подорожчають солодощі. Першочергово, це зачепить соціальну кондитерку - галетне, затяжне, цукрове печиво та крекери, передають Патріоти України.

Причиною стало різке подорожчання складників продукції. Тільки з початку 2020 року ціни на борошно, олію та цукор виросли майже вполовину.

"Виробники кажуть – лише за останній місяць їхні втрати становили 40 млн гривень. Тож, за їхніми словами, не матимуть іншого виходу, як переглянути ціни на продукцію. Насамперед це зачепить соціальну кондитерку – галетне, затяжне, цукрове печиво та крекери. Оскільки, борошно займає велику частку в їхній собівартості", – сказано у відеосюжеті.

На думку економіста Олега Пендзина, частина солодощів взагалі зникне з ринку. Виробники відмовляться від їхнього виробництва, оскільки окрім подорожчання складників ще й фіксується зниження купівельної спроможності населення.

"Через величезний неврожай у Європі та серйозні проблеми на американському ринку ціни пішли вгору на 15-20%. Окрім цього ми дійсно маємо невеликий урожай цукрового буряку, який очевидно призведе до збільшення собівартості того цукру, у якого починається новий маркетинговий рік з листопада місяця. Попри це, наразі ми маємо тенденцію до падіння платоспроможності населення. І нашим виробникам треба буде абсолютно чітко вибирати – виробляти продукцію і не продавати її чи просто чекати, поки люди стануть багатшими", – пояснив експерт.

За словами президент Асоціації виробників кондитерської галузі Олександра Балдинюка, зростання цін на основні складники продукції почалося ще влітку.

"У вересні ми маємо падіння обсягів виробництва на 12% – 8,5 тисяч тон. Через зростання цін та падіння споживання українські кондитери недовироблять продукції на 800 млн гривень. Це призведе до втрати тисячі робочих місць. Збитків зазнають і суміжні галузі, оскільки кондитери не зможуть викупити певну кількість борошна, цукру, жирів і тд.", – підсумував він.

Війна не завада: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

вівторок, 16 квітень 2024, 11:28

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передають Патріоти Украї...

Готові відкритися уже через місяць: В аеропорту "Київ" заговорили про відновлення польотів

вівторок, 16 квітень 2024, 9:57

Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) готовий приймати пасажирів через місяць з моменту відкриття авіаперевезень. Коли саме це станеться, поки що невідомо, проте керівництво "Києва" запевняє, що всі технічні пошкодження аеропорту можна швидко усунути. П...