В Україні погіршилася ситуація зі світлом: Стало відомо, чи запровадять графіки відключень

В Україні 12 серпня зростає споживання електроенергії - за останні дні ситуація стала складнішою. Втім, графіки відключень світла поки що не вводять. Водночас через негоду в Київській області були аварійні знеструмлення, ще у чотирьох регіонах - нові відключення через обстріл, передають Патріоти України

"Споживання наприкінці тижня та вранці у понеділок зросло порівняно з тим же періодом минулого тижня. Причина – спека у південних областях... Станом на 9:30, рівень споживання на 1,3% вищий за відповідний показник минулого понеділка, 5 серпня, в той же час", – повідомили в "Укренерго".

Там додали, що у неділю, 11 серпня, максимум споживання був увечері. Він був на 2,7% вищий за вечірній максимум, який фіксувався тижнем раніше.

"Застосування заходів обмеження сьогодні не прогнозується. Про можливі зміни буде повідомлено додатково", – заявили енергетики.

Те, що відключень не передбачається, підтверджують і у Міністерстві енергетики. Втім, відомство закликає всіх українців раціонально та економно використовувати електроенергію, особливо в пікові години – з 7:00 до 11:00 та з 17:00 до 22:00.

Де відключали світло не за графіками

Негода залишила без електрики споживачів у 39 населених пунктах Київської області. На ранок 12 серпня було знеструмлено 13 населених пунктів. Енергетики продовжують відновлювальні роботи.

Через бойові дії та з інших причин повністю або частково знеструмлено 495 населених пунктів. Зокрема:

  • через бойові дії є нові знеструмлення у Донецькій, Одеській, Харківській, Херсонській областях;
  • з технічних причин знеструмлено споживачів у Дніпропетровській, Сумській, Чернігівській областях.

Крім того, увечері 11 серпня на території окупованої Запорізької атомної станції (ЗАЕС) окупанти влаштували пожежу. Займання, за даними Міненерго, сталося на об'єкті технічного водопостачання. Перевищення контрольних рівнів радіоактивних викидів та скидів не зафіксовано.

Коли повернуть графіки вимкнення світла

Як роз'яснили в енергокомпанії ДТЕК, зараз відключення електроенергії не застосовують завдяки зниженню споживання (зростаючого під час спеки) та збільшенню генерації (вийшли з ремонту атомні блоки). Але вже в середині жовтня графіки відключення, ймовірно, повернуть через зростання споживання електроенергії у опалювальний сезон.

"Без відключень можна обійтися приблизно до середини жовтня, якщо не буде нових атак на об'єкти енергетики або аномальної спеки. Але з настанням холодів навантаження на систему збільшаться. Люди почнуть користуватися електроопаленням і більше включатимуть світло, тому що взимку темніє раніше", – пояснюють у ДТЕК.

Енергосистема України втратила 9 ГВт потужності. Такий обсяг швидко відновити неможливо. За оцінками ДТЕК, графіки діятимуть щонайменше до кінця опалювального сезону.

Все за планом? У РФ усе частіше затримують або скасовують операції з постачання палива, найгірша ситуація з бензином

середа, 14 серпень 2024, 23:30

На паливному ринку країни-агресора Росії фіксують дедалі більше затриманих чи скасованих із боку нафтопереробних заводів угод про постачання бензину й дизпалива. Про це пише російський "Коммерсантъ", передають Патріоти України. Учасники ринку все біль...

В Україні розікрали мільйони на закупівлі захисту для танків ЗСУ: Ось який тюремний термін загрожує зловмисникам

середа, 14 серпень 2024, 19:30

Правоохоронці викрили схему заволодіння державними коштами під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки ЗСУ. Учасники схеми розкрали 12 млн грн, за що їм загрожує до 12 років ув'язнення. Про це повідомили в Офісі генпрокурора...