В Україні повернули повірки ЖКГ-лічильників: Споживачам обмежили терміни здачі пристроїв

В Україні повернули процедуру обов'язкової перевірки ЖКГ-лічильників на всі види послуг. Комунальникам повернули право вилучати лічильники на газ, воду та тепло. Названо терміни здачі приладів, передають Патріоти України.

Набула чинності постанова Кабінету Міністрів, ухвалена 7 квітня. Українців зобов'язали провести перевірку лічильників води, електроенергії, газу та тепла у тримісячний термін після завершення опалювального сезону – до середини липня.

У документі зазначено, що перевірку лічильників необхідно провести на всій території України, крімтимчасово окупованих населених пунктів та територій, де проводяться або можуть проводитися активні бойові дії.

Засновник ГО "Союз споживачів комунальних послуг" Олег Попенко повідомив, як потрібно вчинити споживачам комунальних послуг

"Повірку лічильників води, газу, електроенергії та теплолічильників потрібно провести протягом трьох місяців після закінчення опалювального періоду. Якщо не провести перевірку, то постачальники послуг нараховуватимуть плату за нормативами, а не за фактичним споживанням", - зазначив експерт.

Як відомо, навесні 2022 року, після початку повномасштабної війни, в Україні призупинили перевірки лічильників на весь період дії військового стану, а також впродовж трьох місяців після його закінчення.

Перевірка включає перевірку та маркування та/або видачу документа про повірку засобу вимірювальної техніки, що підтверджують, що лічильник відповідає встановленим вимогам.

Нагадаємо, що з червня цього року в Україні підвищили тарифи на електроенергію. Проте аналітики вже заявили, що подорожчання світла до 2,64 грн (з ПДВ) за 1 кВт*годину недостатньо. Вони закликали переглянути ціни, вважаючи, що вони мають бути вдвічі вищим

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...