В Україні продукти коштують дорожче, ніж у Польщі: Нове порівняння цін

Деякі українські товари вже наздогнали і навіть перегнали в ціні європейські. Одним із таких продуктів є молоко. В Україні літр пастеризованого молока коштує близько 30 грн, тоді як у Польщі, Угорщині та Португалії його вартість значно нижча і коливається від 18 до 25,3 грн. Про це йдеться в матеріалі видання "Вести", передають Патріоти України.

Заступниця голови правління асоціації "Укрмолпром" Зінаїда Карпенко пояснює, що українська молочна сировина коштує дорожче, ніж у Європі. "В результаті з Польщі, Угорщини, Нідерландів останнім часом імпортується велика кількість молочних продуктів", – говорить експертка.

Ще одна група товарів, яка обходиться жителям інших країн дешевше, ніж українцям, – це м'ясо. Зокрема, свинина і яловичина. За словами голови Асоціації постачальників торговельних мереж, економіста Олексія Дорошенка, на це впливає імпорт. "М'ясо ми імпортуємо. Свинину, наприклад, в обсязі 50%. Але що стосується м'яса, то така різниця в ціні не завжди однакова. Якщо ви подивитеся ціну м'яса десь через місяць, то вона, можливо, буде в Україні трохи нижчою. Тобто тут все динамічно", – зазначив фахівець.

Дорошенко стверджує, що більшість продуктів щоденного вжитку в Україні вже коштує дорожче, ніж в ЄС. "Я маю на увазі середні за доступністю категорії продуктів. Якщо розглядати високу цінову категорію, то найчастіше вона в Європі буде все-таки дорожчою", – додав він. Якщо говорити про овочі, то вони зазвичай дешевші в країнах ЄС на 5-10%. Факторів, чому так відбувається, досить багато. "Це і дорожнеча кредитів, і оподаткування, і агродотації, які в ЄС становлять понад 70 млрд євро на рік. Крім того, через відсутність конкуренції виробники можуть встановлювати ціну, яку захочуть. Куплять і так", – сказав Дорошенко.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...