Піклуючись про здоров'я народу: Уряд хоче знов підняти ціни на вино, горілку і сидр. Скільки коштуватиме пляшка

Кабмін знов намагається "горілчаними" грошима "намалювати" кращий дефіцит держбюджету. Але надмірне здороження алкоголю стимулюватиме українців ще більше купляти контрафактну продукцію, виробництво котрої традиційно дахують наближені до влади ділки

В Україні на розгляді Кабміну перебуває постанова про підвищення мінімальних цін на алкоголь. Зокрема, пляшка горілки може подорожчати з 89,4 до 98,92 грн, а вино - із 42 до 46 грн, передають Патріоти України.

Зокрема, ще влітку минулого року зареєстрували проєкт підвищення мінімальних роздрібних цін на алкоголь. Документ дотепер можна знайти на вебсайті Мінекономрозвитку серед тих, що перебувають на обговоренні. До цього мінімальні ціни на алкоголь переглядали в 2018-му.

Отже, якщо в пропозиціях Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства є вже конкретні пропозиції:

Скільки коштуватиме пляшка (0,5 л):

  • Пляшка горілки: з 89,4 до 98,92 грн;
  • Вино: з 42 до 46 грн;
  • Коньяк: зі 151,66 до 156,6 грн;
  • Віскі: зі 179 до 191,5 грн.

Головне завдання мінімальних роздрібних цін – дати можливість легальним постачальникам конкурувати з контрафактними виробниками. Останні можуть ставити ціни в рази нижчі, тому що не платять податки, купують дешевий і нелегальний спирт, порушують технологію виробництва алкогольних напоїв.

Як розповідає глава Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, відрізнити нелегальну продукцію від законної дуже складно. Акцизи вміло підробляють, а пересічний споживач не може відрізнити справжню марку від фальсифікованої. "Через падіння доходів під час карантину зростання споживання якщо і є, то щодо вина. Також могло вирости домашнє виробництво: це і спирт, і вина, і настоянки", – розповідає Дорошенко.

Ціни на алкоголь мають рости разом із посиленням контролю, розповідає аналітик Володимир Мазуренко. Наприклад, зараз вводять електронний акциз, який допоможе скоротити частку контрафакту.

"Як показує практика, в Україні під час підвищення податків зростає частка сірого ринку. Це не означає, що не потрібно підвищувати акцизи, особливо на тютюнову й алкогольну продукцію. Разом із підвищенням обов'язково потрібно посилювати покарання за порушення, посилювати контроль", – пояснює Мазуренко.

Джерело: Обозреватель

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...