В Україні проведуть масштабну індексацію пенсій: Ось кому збільшать на 1500 грн

В Україні Кабінет міністрів планує провести індексацію пенсій у березні 2025-го. Точний розмір перерахунку поки що не відомий (немає необхідної статистики), проте підвищення може бути більшим, ніж у березні 2024-го, передають Патріоти України.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA, який незабаром буде опубліковано. Розмір індексації: сукупність половини інфляції за минулий рік (2025-го враховуватимуть поки що не відомий показник 2024-го) і половина від середньої за три роки динаміки зарплат (також показник поки що не відомий).

Точний розмір індексації буде відомо тільки наступного року (і ближче до березня), коли офіційна статистика підрахує динаміку зарплат та інфляцію. Нагадаємо, що розмір індексації складає суму половини від річної інфляції та половину від динаміки зростання зарплат за останні три роки.

Згідно з оцінками НБУ, інфляція в 2024-му буде на рівні 8,5%. Тобто половина цієї суми складе 4,25%. Водночас середня за три роки динаміка зарплат складатиме 12,7%. Отже, в сумі в Україні індексація в 2025-му може бути на рівні близько 16,95%. Варто зазначити, що це дуже приблизні розрахунки. Навіть в Мінсоці інколи помиляються, намагаючись спрогнозувати розмір майбутньої індексації.

Важливо зазначити, що підвищувати будуть "голу пенсію". Тобто розмір виплати без всіх можливих надбавок. Наприклад, якщо вам 66 років і ви виконали вимоги щодо стажу, мінімальний розмір пенсії для вас складає 3200 грн (40% мінімальної зарплати). При тому та пенсія, яка вам розрахована за формулою, може бути значно нижчою, наприклад, 3000 грн.

Під час індексації на 16,95% (це приблизний показний) підвищуватимуть не ту пенсію, що ви отримуєте (3200 грн), а ту, на яку ви заробили по формулі (3000 грн). Отже, розмір прибавки складе 508 грн, а в сумі після індексації замість 3200 ви отримуватимете 3508 грн. Тобто фактична ваша пенсія зросте на 9,6% (на 308 грн).

Тобто якщо індексація передбачає підвищення на 1,6 тис. грн, то пенсію підвищать всього на 1,5 тис. грн, а якщо 50 грн ,то індексація складатиме 100 грн. Щоправда, ці правила наступного року ще можуть переглянути. Тут окремо варто зазначити, що за умови підвищення на 16,9% індексацію в 1,5 тис. грн можуть отримати тільки ті пенсіонери, у яких зараз "гола виплата" складає 8,8 тис. грн. А це абсолютна меншість пенсіонерів.

В Україні підвищення податків не уникнути: У МВФ назвали ключову частину програми для України

п’ятниця, 13 вересень 2024, 10:52

Ключовим завданням України у рамках реалізації поточної програми розширеного фінансування (EFF) Міжнародного валютного фонду (МВФ) є мобілізація внутрішніх доходів державного бюджету. Це стосується не лише скорочення витрат та запровадження фінансових ...

Українців попередили, що опалювальний сезон буде найскладнішим за час великої війни: Що потрібно встигнути зробити

п’ятниця, 13 вересень 2024, 10:44

Наступний опалювальний сезон стане найскладнішим за весь час повномасштабної війни. Причина – втрата 9 ГВт потужностей через російські атаки, що перевищує обсяг усієї підконтрольної Україні атомної генерації. При цьому роботи з підготовки країни до зим...