В Україні прискорилося зростання цін: Експерти розповіли, що подорожчало найсильніше

У березні 2022 року інфляція в Україні сягнула 13,7% (порівняно з березнем-2021). У лютому цей показник складав 10,7%. Найсильніше подорожчали продукти харчування та паливо. Зростання споживчих цін спровокувала війна, яку Росія розв'язала проти України. Про це повідомив Національний банк України, передають Патріоти України.

"Причини прискорення інфляції безпосередньо пов'язані з повномасштабним вторгненням Росії. Через розгортання бойових дій було порушено ланцюжки поставок товарів та послуг, попит на території країни став нерівномірним, зросли витрати бізнесу, а частина активів підприємств знищена російськими загарбниками", – пояснили в НБУ.

На загальну статистику вплинуло значне зростання цін в окупованих населених пунктах. Там російські загарбники заблокували постачання товарів, що призвело до суттєвого подорожчання.

Зростання цін на сирі продукти до 20,7% у річному вимірі. Швидше дорожчали овочі борщового набору – війна збіглася з сезонним фактором, пропозиція виявилася обмеженою.

Також помітно зросли ціни на імпортні та тепличні овочі (огірки, помідори, кабачки, баклажани). У цьому випадку вплинуло порушення ланцюжків постачання, подорожчання енергоносіїв та захоплення частини територій, насамперед на півдні України, що спеціалізуються на вирощуванні цих овочів.

Відновилося зростання цін у річному вимірі на фрукти, насамперед банани та цитрусові. Це сталося через труднощі з їх імпортом на тлі блокування морських шляхів та збільшення виробничих витрат бізнесу.

Швидкими темпами дорожчало пальне (на 30% рік до року). Це насамперед пояснюється стрімким подорожчанням нафти у світі, руйнуванням об'єктів паливної інфраструктури російськими загарбниками та проблемами з постачанням палива. Водночас, зниження податку на додану вартість та скасування акцизу на паливо у другій половині березня стримало зростання цін.

В Україні запустять кешбек за купівлю українських товарів, але всі операції будуть "під ковпаком": Що треба знати

четвер, 2 травень 2024, 6:30

Анонсована держпрограма "Купуй українське", в рамках якої люди отримуватимуть кешбек за купівлю деяких видів вітчизняної продукції та послуг, дозволить державі стежити за транзакціями громадян. Справа в тому, що користувач для отримання кешбеку повинен...

Війна не завада? В Україні побільшало офіційних мільйонерів

середа, 1 травень 2024, 18:30

В Україні завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік – згідно з її результатами, кількість офіційних мільйонерів збільшилась на 1,2 тис. і становить 10,7 тис. осіб. Про це у себе в Telegram повідомив голова парламентського комітету ...