В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні 2023-го та в червні 2024-го, передають Патріоти України.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Кількість пенсіонерів за останні три місяці збільшилась приблизно на 110 тис. При тому на 20 тис. осіб стало більше пенсіонерів по інвалідності, на 6 тис. зросла кількість тих, хто отримує виплату через втрату годувальника.

Побільшало й пенсіонерів за віком: з 7,4 млн до 7,48 млн за останні три місяці. Така статистика загалом не змінює тенденцію: в Україні значно скорочується кількість пенсіонерів. Це відбувається на тлі загального скорочення населення і пов'язано з процесами депопуляції. Крім того, на кількість пенсіонерів впливає:

  • тимчасова окупація;
  • посилення вимог щодо стажу.

Зараз на пенсію виходять українці, які народились у 1964-му. Тоді на 10 родин у середньому було 22 дитини. Така ситуація дозволяла поколінню дітей замінити покоління батьків і зберегти загальну чисельність населення. Зараз на 10 родин народжується всього 7 дітей. Тобто народжуваність стала меншою втричі, покоління дітей не може замінити покоління батьків. Тому кількість пенсіонерів може зростати чи залишатись на великому рівні, тоді як з кожним роком кількість економічно активного населення скорочуватиметься.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...