В Україні різко змінилася ситуація в енергетиці - відключення можуть повернутися будь-якої миті

В Україні 9 березня запровадили екстрені відключення електроенергії по всій країні, станом на 9.00 їх скасували, проте відновити подачу струму не вдалося у частині Солом'янського, Святошинського та Голосіївського районів столиці. Також без електроенергії залишається частина Одещини, передають Патріоти України.

"Сьогодні окупанти завдали чергового терористичного удару по енергетичних об'єктах. Пошкоджено електростанції та електромережі. Енергетики працюють не покладаючи рук, щоб стабілізувати енергосистему. Але ситуація з графіками в Києві може змінитися через наслідки обстрілу", – повідомили у ДТЕК.

Ремонтні бригади вже розпочали свою роботу. У Києві пролунали вибухи у Голосіївському та Святошинському районах. Без електроенергії залишилося 15% споживачів, а внаслідок екстреного відключення електроенергії без опалення опинилися 40% киян.

Станом на 15:00 було відновлено постачання тепла до 300 житлових будинків, повідомив мер столиці Віталій Кличко. За його словами, тривають роботи з перепідключення до інших теплоджерел усіх споживачів, які залишилися без тепла. В основному це будівлі у центрі та на лівому березі столиці.

До 17:00 електропостачання у столиці повністю відновили. А от тепло в усі будинки повернуть протягом доби, зазначив Кличко.

На Кіровоградщині енергопостачання вже відновили для всіх мешканців області. "Актуальна інформація. Постачання електроенерії відновлено. Всіх споживачів області заживлено", – повідомив керівник Кіровоградської ОДА Андрій Райкович.

Разом з тим, як повідомляють в "Укренерго", у результаті атаки РФ пошкодили об'єкти критичної інфраструктури. Подачу струму поступово відновлюють. Однак у трьох областях ситуація виявилася складнішою. "Тому обмеження будуть застосовані у Житомирській, Харківській та Одеській областях", – повідомили в "Укренерго".

Як зазначають у ДТЕК, внаслідок масованої ракетної атаки росіян було пошкоджено об'єкти енергетичної інфраструктури на Одещині. "Через це вночі було знеструмлено частину Одеської області. Ремонтні бригади "Укренерго" та ДТЕК вже ліквідують наслідки обстрілів", – зазначили в компанії.

Увесь Харків лишався без світла, повідомив речник "Харківобленерго" Володимир Скічко. По області світло почало частково з'являтися у Лозівській, Нововодолазькій та Первомайській громадах.

Як зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, Росії не вдалося досягти своєї головної мети та "вимкнути" українську енергосистему. "Сьогодні російські терористи здійснили чергову масовану ракетну атаку проти України. Основний удар був спрямований проти енергосистеми України. Вони знову намагалися її знищити. І знову їм це не вдалося. Енергосистема залишається цільною", – заявив Шмигаль.

Активне відновлення української енергосистеми від наслідків російського обстрілу відбуватиметься з червня – очікується, що тоді почнуть надходити найпотрібніші елементи обладнання. Причому це оптимістичний прогноз.

Водночас попри профіцит потужності в системі 1,5-2 ГВт, ризик аварійних відключень зберігатиметься, адже, серед іншого, лінії перебувають у стані "відремонтовані на коліні".

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...