В Україні скасують прожитковий мінімум та введуть нову допомогу: Чого чекати і чи стане краще

В Україні планують ввести базову соціальну допомогу. У майбутньому це має замінити прожитковий мінімум. При тому розмір допомоги буде залежати від домогосподарства (складу родини). Про це в інтерв’ю каналу "Рада" повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, передають Патріоти України.

Зараз Міністерство соцполітики відповідний законопроєкт обговорює з органами центральної влади. Головні новели:

  • прожитковий мінімум скасують;

"Сьогодні формально задекларований прожитковий мінімум недостатній, щоб забезпечити потреби людини. Він не враховує, як людина проживає. А ми проживаємо домогосподарствами. Одинокій людині дещо більше коштів треба, ніж домогосподарству, наприклад, із шести осіб. Якщо діти й дорослі, то це інше переформатування... Ми хочемо відійти від прожиткового мінімуму. До цього прив'язані штрафи, посадові оклади і т.д. Для нас дуже важливо це роз'єднати", – розповіла міністерка.

  • розмір допомоги залежатиме від складу родини;

Наприклад, якщо чоловік (або дружина) вирішили, що тільки один член подружжя працюватиме, а інший – займатиметься побутом, то це не означає, що держава не має надавати допомогу у зв'язку з безробіттям. Бо фактично це рішення родини, а дохід одного з подружжя може бути достатній для родини.

Міністерство соціальної допомоги завершує роботу над законопроєктом, який пропонує запровадити в Україні базову соціальну допомогу на заміну прожитковому мінімуму.

  • виплати об'єднають;

Наприклад, для людей з інвалідністю є близько 100 різних виплат. При тому розібратись з переліком виплат надто важко. Замість великої кількості виплат введуть всього дві: для тих, хто тимчасово зіткнувся з бідністю, і виплату по догляду (якщо людина вже втратила працездатність).

"Занадто багато чинників...":Що буде з курсом долара в Україні

неділя, 18 серпень 2024, 13:30

В Україні курс долара у більшості обмінників фінкомпаній та працюючих вихідними відділень банків перебуватиме в межах коридору: прийом від 40,60 до 41,30 гривень та продаж від 41,35 до 41,65 гривень. А курс євро власники обмінників 17−18 серпня виставл...

Українцям масово відмовляють у субсидіях: Що робити, аби все-таки отримати допомогу від держави

неділя, 18 серпень 2024, 13:15

В умовах повномасштабної війни держава продовжує адресно підтримувати тих українців, хто цього потребує - зокрема, надаючи житлові субсидії. При цьому нині в Україні діє спрощений механізм звернення по таку допомогу - без збирання довідок та витрачання...