В Україні склалася аномальна ситуація на ринку праці: Що потрібно знати працівникам

В Україні кількість вакансій наближається до кількості розміщених резюме. Така ситуація означає, що частина роботодавців не зможе знайти працівників. Це аномальна ситуація на ринку праці.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. До великої війни в Україні на популярних кадрових порталах кількість резюме була приблизно вдвічі більшою за кількість вакансій. Таке співвідношення дозволяло роботодавцям обирати між кандидатами, однак вже тоді за цінних співробітників була конкуренція. Насправді, частина українців розміщує резюме для того, щоби моніторити ринок та отримувати більш вигідні пропозиції.

Наприклад, у квітні 2021-го на 48,2 тис. вакансій було 99,3 тис. резюме. В лютому 2022-го ситуація кардинально змінилась. Кількість вакансій тимчасово впала в 10 разів, а на одну вакансію було вже більше 11 резюме.

Вас може зацікавити:Олегу Скрипці – 60! Як лідер "ВВ" став українцем у Франції і чому вчорашню "білу ворону" критикують через мобілізацію та жінок

У липні кількість резюме сягнула піку у 152,8 тис. Тоді як вакансій було менше 20 тис. Знайти роботу було вкрай складно.

Але потім ситуація почала змінюватися і зараз ринок повернувся на 180 градусів: на 62 тис. вакансій є 67 тис. резюме. Співвідношення майже один до одного означає, що деяким роботодавцям буде неможливо знайти співробітника. Масштабний дефіцит кадрів вже зачепив всі галузі економіки. Такої нестачі працівників в Україні ще не було.

У квітні 2024-го Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) заявила, що їхнє опитування показало: дефіцит кадрів не відчувають лише 7% респондентів. Водночас 74% роботодавців заявили, что їм не вистачає співробітників, решта – частково відчувають дефіцит кадрів. Тобто за рік ситуація значно погіршилась, ще навесні 2023-го про дефіцит казали лише 55% опитаних.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Такого ще не було! Польща фіксує радикальні зміни на ринку праці

п’ятниця, 26 липень 2024, 22:30

У Польщі кількість безробітних упала до мінімуму 1990 року. Про це пише Wpost, посилаючись на дані Центрального статистичного управління (GUS), передають Патріоти України. Так, у Польщі значно скоротився рівень безробіття. Так мало людей без роботи, як...