В Україні стрімко переписали ціни на популярний продукт: Чого чекати далі

Ціни на кавуни в Україні знизилися майже вдвічі. Причина - сильна спека, через яку виробники прагнуть якнайшвидше продати свою продукцію. Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький, передають Патріоти України.

Він зазначив: водночас, очікувати на розворот цін і початок їхнього зростання не варто – адже великий урожай кавунів стримуватиме цей процес.

"Спека є однією з причин, чому виробники кавунів й динь прагнуть їх швидше продати, побоюючись псування, тому ціни на них у порівнянні з минулим роком зменшились майже вдвічі. ... Кращий урожай кавунів і динь стримуватиме їх здорожчання", – йдеться в повідомленні.

Раніше ж про здешевлення кавунів розповіла керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяна Попович. Вона зазначила: зниження обумовлене кількома факторами. Зокрема:

  • Відмінним урожаєм у Закарпатті та Одеській області, де сприятливі погодні умови та збільшення площ під кавунами "привели до більшої кількості продукції на ринку, що сприяє зниженню цін".
  • Імпортом.

"Значний обсяг імпортованих кавунів із Туреччини та Греції. Імпорт кавунів із Туреччини зріс на 10%, а з Греції – на 8%, що дозволило утримувати ціни на низькому рівні", – пояснила Попович.

  • Попит, який зараз оцінюється як невисокий через дощову погоду. Що також сприяє зниженню цін.

"Ці фактори демонструють активну конкурентну боротьбу та стабільне насичення ринку кавунами. Що сприяє зниженню цін на цей продукт у липні 2024 року", – резюмувала Попович.

Скільки коштують кавуни в українських супермаркетах

У супермаркетах 5 серпня, за моніторингом OBOZ.UA, кавуни коштують у середньому 13,67 грн/кг. Що на 3,44 грн дешевше, ніж було наприкінці липня – у т.ч., за рахунок триваючих акцій. Загалом же, в окремих мережах ціни коливаються від 9,9 до до 15,9 грн/кг.

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...

В Україні стрімко здорожчають популярні продукти: Ось на яку вартість очікувати

середа, 7 серпень 2024, 9:32

До кінця літа 2024 року ціни на крупи можуть зрости на 3-5%, а на хліб – на 4-6% через зростання цін на електроенергію та сировину. Споживачам варто бути готовими до подальшого підвищення вартості цих продуктів. Про це розповіла науковиця Інституту агр...