В Україні ціни на популярний фрукт б'ють минулорічні рекорди: Що відбувається

Вартість бананів в Україні стрімко зросла. Закупівельна ціна перевищила торішній рекорд, сягнувши 49,8 грн за кілограм. У супермаркетах банани коштують уже близько 70 грн за кіло, передають Патріоти України.

Причиною зростання є кліматичні зміни, які зменшують обсяги виробництва бананів у Центральній Америці, та високі ціни на яблука, що стимулюють підвищення цін на банани в регіоні. Про ситуацію на ринку бананів розповіли аналітикиEastFruit. Зазначається, що хоча перевищення попередніх рекордних рівнів цін порівняно невелике, воно негативно впливає на перспективи споживання.

Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, вказує на дві ключові причини збільшення вартості бананів у Східній Європі цього року. По-перше, він згадує про вплив кліматичних змін на обсяги виробництва бананів у країнах Центральної Америки.

Це призводить до збільшення попиту на банани з Еквадору, основного постачальника цього продукту для України та інших країн регіону. З другого боку, високі ціни на яблука дозволяють гуртовим і роздрібним торговцям підвищувати вартість бананів.

Україна відзначила різкий ріст гуртових цін на банани, що досягли рекордних $1,26 (49, 80 грн) за кілограм і перевищили минулорічний показник у $1,23 (48,62 грн). Зазвичай ціни на банани в Україні нижчі, але вторгнення Росії призвело до блокування портів, що спричинило різке підвищення цін на місцевому ринку, оскільки тепер банани ввозять з інших країн.

Російський губернатор попросив у Китаю завод електроніки в обмін... на продукти

четвер, 16 травень 2024, 23:16

Губернатор Свердловської області Євген Куйвашев запропонував губернатору китайської провінції Хейлунцзян Лян Хуейлін відкрити в Єкатеринбурзі завод з виробництва мікроелектроніки. Натомість глава регіону пообіцяв відправляти до Китаю харчову продукцію ...

Україна буде жити з дефіцитом електрики наступні два роки: Експерт дав невтішний прогноз

четвер, 16 травень 2024, 18:50

Навіть якщо усунути певні пошкодження генерації, то наступні два роки українці житимуть з дефіцитом електроенергії. Таку думку висловив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко під час брифінгу. Так, він заявив, що в Україні наявний ві...