В Україні відновили масову перевірку лічильників - якщо не дати доступу, прийдуть космічні суми за газ

Українцям, які не дадуть змоги провести перевірку лічильників, прийдуть космічні суми у платіжках за газ. Справа в тому, що в такому випадку розрахунок можуть проводити за граничним обсягом споживання, передають Патріоти України.

Як пояснює ГазПравда, якщо облгаз належним чином повідомив споживача про терміни здійснення періодичної повірки лічильника, перешкоджати його діям – це порушення, за яке передбачено відповідальність споживача. У такому разі облгаз складає Акт про порушення, де представник облгазу має попередити споживача під особистий підпис про наслідки його вирішення, а саме:

  • через 20 днів з дня складання такого акта споживачеві буде здійснено розрахунок збитків за граничними обсягами споживання

Акт про порушення відмови побутового споживача у доступі до власного об'єкта вважається дійсним, якщо його підписали представник облгазу та одна незацікавлена особа (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувач або керуючий будинком, виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення) або представник органу місцевого самоврядування) під час посвідчення їх осіб.

У разі відмови споживача від підписання акта про порушення робиться відмітка в обох примірниках акта про порушення, один з яких надсилається споживачеві рекомендованим поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дня складання такого акта.

Якщо не провести вчасно перевірку лічильників, можуть прийти платіжки з "космічними сумами". Справа в тому, що показання "простроченого" лічильника не приймаються і в такому випадку платити доводиться за нормами, які зазвичай значно вищі від фактичного споживання.

Повірку лічильника можна замовити у компанії, яка постачає вам комунальну послугу (наприклад, у водоканалу). А також у будь-якій сервісній компанії, яка має ліцензію. Важливо, що уточнити, чи потрібна вам перевірка лічильника, можна у вашому договорі на постачання комунальних послуг або свого постачальника.

Треба готуватись: Експерти розповіли, що буде з відключенням електроенергії взимку

субота, 7 вересень 2024, 23:35

В Україні взимку не вистачатиме близько 4-5 гВт струму. Необхідно готуватись до значних графіків відключень, при тому імпорт навряд компенсує дефіцит, передають Патріоти України. Про це в проєкті OBOZ.TALK розповіла Вікторія Войціцька, директорка з адв...

Українцям, які виконали однакові умови, платять різні пенсії: У чому причина і що відбувається

субота, 7 вересень 2024, 22:22

В Україні діюча пенсійна система призводить до швидкого застарівання пенсій. В результаті українці, що виконали однакові умови (наприклад, мали однакові зарплати і стаж), але вийшли на заслужений відпочинок в різний час, мають різні виплати, передають...