В Україні виросли зарплати: ТОП-4 причини, чому радіти зарано

Середня заробітна плата в Україні у I кварталі 2024 року зросла на 22,5% - до 18 903 грн. Втім, у доларовому еквіваленті це лише $495, а тому все ще менше за довоєнний рівень. Крім того, деякі професії оплачуються занадто низько і тому роботодавці вимушені платити більше, щоб просто втримати працівників. Про це заявив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу").

Він зазначив, що визначені темпи зростання середньої зарплати в Україні значно обігнали темпи інфляції, яка с січня по березень становила 4%, і назвав цей результат доволі пристойним.

Втім є декілька причин, чому такі дані мають викликати стриману реакцію. Перш за все, тому що з усіх перелічених Держстатом сфер економічної діяльності (а їх було наведено понад два десятки) лише в одній зарплати перевищують еквівалент 1 тисячі доларів або євро.

"По-друге, середня заробітна плата у згаданому валютному еквіваленті (495 доларів) попри темпи відновлення все ще поступається середньому показнику 2021 року (513,5 доларів)", – наголосив Гетманцев.

Крім того, у двох з трьох сфер, де темпи зростання зарплати виявилися найбільшими (по 44% у готельно-ресторанному комплексі та на будівництві), за розміром абсолютного вимірювання вони опинилися майже у хвості рейтингу. Тому мова йде не про надбавки з боку роботодавців, а про вимушену необхідність "доганяти" ринкові показники:

  • у готельно-ресторанному господарстві це лише 15 057 грн;
  • на будівництві – 14 561 грн.
Вас може зацікавити:Розкрито результати допінг-тестів Усика та Ф'юрі після бою

Ще потрібно звернути увагу на те, що у сільському господарстві рівень середньої заробітної плати не дотягнув навіть до 15 тис. грн навіть попри збільшення на 19%. Аграріям не починають платити більше навіть попри те, що ця галузь одним з основних "експортних" секторів національної економіки, а її частка у загальних обсягах становить понад 60%.

"Тому усвідомлюю, що невисокий рівень доходів серед працюючого населення буде ще тривалий час одним з найбільших для нас викликів в економічній сфері", – резюмував Гетманцев.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...