В Україні вже почали порівнювати видатки і доходи громадян: Експерти розповіли, як усе відбувається

В Україні почали порівнювати видатки і доходи українців. Мінфін уже видав наказ № 440, за яким будуть порівнювати легальні доходи громадян з їхніми витратами, передають Патріоти України.

Тепер стане вкрай важко купити, наприклад, квартиру за гроші, походження яких неможливо пояснити. Вам просто не дозволять її придбати, не заплативши податок. Величина податку становить 19,5%. Тому держава пропонує всім громадянам, які мають сумнівні доходи, пройти через податкову амністію, сплативши 5%-ий податок з цих активів.

Почався процес тотального фінмоніторингу

Всі суб'єкти первинного фінмоніторингу (банки, нотаріуси, ломбарди та інші фінансові компанії) повинні відправляти інформацію про фінансові операції своїх клієнтів у Держфінмоніторинг.

Далі ця інформація піддається такій перевірці:

  • чи відповідають видатки задекларованим доходам;
  • чи немає в учасників операції зв'язків із депутатами, чиновниками, або наближеними до них особами.

Як будуть здійснювати перевірку

Держфінмоніторинг має доступ до всіх реєстрів банків, баз даних та інших довідкових систем. Іншими словами, він має доступ майже до всіх ресурсів, які можуть містити інформацію щодо фінансових операцій громадян. Сумнівні фінансові операції будуть підлягати двом видам аналізу - операційному і стратегічному.

При операційному аналізі встановлюватимуть:

  • мету фінансової операції;
  • суму угоди і форму розрахунку за нею;
  • чи відповідає угода роду занять її учасників;
  • місце проживання учасників угоди, їхні можливі зв'язки з чиновниками і політиками.

В стратегічний аналіз буде входити глибша перевірка учасників угоди. Зокрема, перевірятимуть, чи не намагається учасник угоди відмити гроші, які були отримані незаконним шляхом. Крім того, учасника угоди також перевірять по базах даних силових структур і фінансової розвідки, а також перевірять його на предмет присутності в санкційних списках.

Повною мірою система контролю почне працювати після завершення податкової амністії, тобто після 1 вересня 2022 року.

Що відстежуватимуть:

  • великі покупки на суму, яка набагато перевищує офіційний дохід;
  • продавці будуть зобов'язані повідомляти про великі покупки громадян;
  • проводитимуть оцінку майнового стану (житло, автомобілі та інше);
  • банки будуть зобов'язані повідомляти про своїх клієнтів, в яких суми переказів значно перевищують їхній офіційний дохід.

Це варто знати! Названо прилади, які "їдять" найбільше електроенергії

понеділок, 29 квітень 2024, 7:37

В експертному середовищі прогнозують, що влітку українці можуть зіткнутися з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Очікується, що відключення можуть відбуватися у другій половині липня та в серпні. У зв'язку з цим енергетики закликают...

Пенсії з 1 травня перерахують автоматично: Ось кого торкнеться підвищення

понеділок, 29 квітень 2024, 6:50

Пенсії в Україні перерахують із 1 травня. Йдеться про тих, хто досяг віку від 70 років і при цьому розмір їхньої виплати не сягає 10 340,35 грн. Такий перерахунок відбудеться автоматично, передають Патріоти України. Щоб отримати доплати, потрібно відпо...