В Україні вже скоро перепишуть податки та правила для ФОПів: До чого готуватися

В Україні вже з 1 липня планують повернути податки для фізосіб-підприємців (ФОПів) до рівня, що був до повномасштабної війни. Окрім того, відновляться перевірки. Проте водночас з'явиться можливість добровільно погасити донараховані суми та уникнути штрафу.

Йдеться про це у законопроєкті № 8401, який уже ухвалено у першому читанні. Для повного його ухвалення депутатам Верховної Ради ще необхідно проголосувати в цілому. У документі пропонується:

  • скасувати пільги зі сплати податку для 1-ї та 2-ї груп ФОП (зобов'яжуть сплачувати єдиний податок);
  • скасувати пільгову ставку для ФОП третьої групи у розмірі 2% та повернути нормальну ставку у 5%;
  • відновити проведення документальних перевірок;
  • повернути штрафні санкції за порушення використання РРО.

Справа в тому, що пільгову ставку ввели в перші місяці повномасштабної війни, коли малий бізнес гостро потребував підтримки. Після року повномасштабного російського вторгнення підприємці адаптувалися до нових складних умов роботи.

І на перший план наразі виходить наповнення бюджету країни. Адже фінансувати військові потреби (наприклад, зарплати захисникам та захисникам) Україна може лише із власного бюджету. Спрямовувати на ці цілі міжнародну фіндопомогу не можна. Тому скасувати пільгову ставку у 2% рекомендував Україні й Міжнародний валютний фонд (МВФ).

Пільгова ставка призводить до того, що бюджет України щомісяця недоотримує близько 900 млн грн. Це суттєва сума, проте вона не дозволить кардинально покращити ситуацію. Для розуміння, дефіцит бюджету 2023-го має становити близько 1,31 трлн грн.

Доведеться затягнути паски? Тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку: Скільки коштуватиме кВт*год

четвер, 18 квітень 2024, 6:50

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку. До травня, ймовірно, в уряді не встигнуть ухвалити рішення. Якщо до нової хвилі атак РФ на енергосистему в Міненерго спростовували заяви про плани підняти ціни на струм, то зараз відкрито г...

Можна собі уявити настрої у Кремлі: Через загрозу санкцій США Китай вперше за півтора роки скоротив експорт до Росії , – Bloomberg

четвер, 18 квітень 2024, 6:23

Китай залишається головним постачальником стратегічних товарів необхідних для продовження війни проти України. Експорт товарів з Китаю до Росії у березні впав вперше з середини 2022 року після погроз США розширити санкції проти китайських компаній. За ...