В Україні з законом про масштабне підвищення податків виникла проблема - нардеп розкрив деталі

Законопроєкт щодо масштабного підвищення податків в Україні готують до повторного першого читання. При цьому виникли серйозні складнощі з питанням оподаткування прибутків банків: народні депутати вимагають запровадити підвищену ставку, а Міністерство фінансів та Національний банк – категорично проти, передають Патріоти України.

Про це повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк ("Голос"). "За банками буде непроста ситуація. Виступили проти Нацбанк та Мінфіну (з посиланням на МВФ), але у дуже категоричній формі виступили за податок депутати (переважно з коаліції). Тому поки що ймовірність, що його врахують у доопрацьованій версії, дуже велика", – зазначив депутат.

Якщо до документа додадуть пункт про оподаткування банків, то у разі його ухвалення підвищення податків принесе держбюджету у 2024 році замість 30 млрд грн уже 57 млрд грн. Але водночас, згідно з позицією Мінфіну, це призводить до ризиків внутрішнього запозичення.

У НБУ пояснювали, що також підвищений податок на прибуток загрожує необхідністю додаткової докапіталізації державних банків. В іншому випадку два з них (назви не розкривали) перестануть відповідати вимогам до капіталу.

Нині в Україні діє тимчасове підвищення ставки податку на доходи банків – з 18 до 25-50%. Ставку 50% було передбачено лише на 2023 рік.

Підвищення податків: що пропонують у поточній версії законопроекту

За словами Железняка, основні положення проєкту закону № 11416 залишилися без змін. Це:

  • підвищення воєнного збору з 1,5% до 5%;
  • збільшення податків для 1-2 групи ФОП;
  • 1% для всіх форм ФОП 3-ї групи;
  • авансові внески на АЗС;
  • 25% прибутку на фінустанови
  • помісячна звітність з податку доходи фізосіб (ПДФО).

Як зазначив нардеп, за термінами ухвалення розглядається два варіанти. Початок дії нових податкових ставок або перенесуть з 1 жовтня на листопад, або ж їх ведуть "заднім числом" з 1 жовтня незалежно від дати ухвалення закону.

"Ні, це не фінальна версія (це коли Рада загалом проголосує). Ні, законопроєкт ще не зареєстрований (це вже після комітету)", – додав Желєзняк.

Нагадаємо, депутати Верховної Ради на засіданні 3 вересня не змогли ухвалити законопроєкт про підвищення податків. Під час голосування у першому читанні не вистачило двох голосів.

Критично бракує рук: Українські компанії наймають жінок та підлітків через нестачу робочої сили

четвер, 12 вересень 2024, 11:30

Оскільки війна з Росією скорочують робочу силу, підприємства намагаються покрити гостру нестачу кадрів. Вони наймають більше жінок на традиційно чоловічі посади та звертаючись до підлітків, студентів та працівників старшого віку, передають Патріоти Укр...

В Україні з законом про масштабне підвищення податків виникла проблема - нардеп розкрив деталі

четвер, 12 вересень 2024, 10:50

Законопроєкт щодо масштабного підвищення податків в Україні готують до повторного першого читання. При цьому виникли серйозні складнощі з питанням оподаткування прибутків банків: народні депутати вимагають запровадити підвищену ставку, а Міністерство ф...