В Україні збільшили виплати на допомогу з безробіття: На що можуть розраховувати громадяни

Рівень безробіття за 2022 рік становив 25-26%. Це 3,2 мільйона людей, які через війну, переїзди та інші причини втратили роботу. Уряд виділив на виплати допомоги з безробіття 11,8 мільярда гривень, що майже вдвічі більше, ніж минулого року, передають Патріоти України.

Попит на роботу на сьогоднішній день набагато вищий, ніж півроку тому. Кількість претендентів перевищує кількість вакансій. За даними Держстату, станом на 1 лютого 2023 року статус безробітного мали 166 тисяч осіб, а кількість вакансій становила лише 25,9 тисяч одиниць.

Безробітні громадяни, зареєстровані на біржі праці, отримують допомогу з безробіття. Серед них – і внутрішньо переміщені українці. Максимальний розмір допомоги з безробіття згідно із законом про військовий стан не може перевищувати розмір мінімальної зарплати в Україні. Це 6700 грн.

Мінімальний рівень допомоги для застрахованих осіб, які протягом 12 місяців перед реєстрацією у Центрі зайнятості мають страховий стаж менше ніж сім місяців, становить 1000 грн. До 2023 року мінімальна допомога складала 1800 грн. У громадян з більшим стажем - виплати більше. Їхній розмір також залежить від зарплати, яку безробітні отримували перед звільненням.

Грошову допомогу з безробіття можна отримати з першого дня після надання статусу безробітного і не може перевищувати 90 календарних днів. У разі виїзду безробітного за кордон виплати йому автоматично припиняють нараховувати.

Подати заявку на реєстрацію статусу безробітного українці можуть як у місцевому центрі зайнятості, так і онлайн через портал або додаток "Дія". Якщо людина проживає на тимчасово окупованій території, вона може отримувати виплати без особистого звернення до центру зайнятості

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...