В Україні збираються "міняти" квартири: "Слуга народу" розповіла, що зроблять з житлом людей

До кінця 2024 року до сесійної зали Верховної Ради може бути внесений законопроєкт щодо комплексної реконструкції кварталів старого житлового фонду – для розгляду у другому читанні. За ним, під оновлення підпадають як "хрущовки", так і будинки старого фонду. Мета ж цього – вирішити в такий спосіб проблему застарілого житлового фонду, передають Патріоти України.

Про це повідомляє "Мінфін". Зазначається: у першому читанні документ було прийнято ще у 2022 році.

"Йде підготовка проєкту до другого читання, йде складно. Але, сподіваюся, до кінця року ми зможемо подати цей законопроєкт на друге читання. На той час вже має бути прийнято у першому читанні нову законодавчу рамку про житлову політику (новий Житловий кодекс. – Ред.)", – розповіла аналітикам голова Комітету ВР з питань організації державної влади Олена Шуляк ("Слуга народу").

Що робитимуть зі старими будинками

Автори матеріалу зазначають: загалом в Україні налічується близько 45,6 тис. будинків старого фонду. А також понад 17 тис. аварійних будинків.

Водночас, наголошується, у проєкті закону прописано, що будівлі, які підпадають під оновлення, можуть бути реконструйовані/модернізовані. Зокрема, у них можуть бути проведені:

  • заміна комунікацій, вікон, інженерного обладнання;
  • утеплення фасадів;
  • створення пристосувань для забезпечення потреб людей з інвалідністю тощо.

Також не виключається знесення будівель. Після чого на їхньому місці будуть зведені нові будинки.

"Рішення – реконструювати чи зносити – прийматиметься окремо в кожному будинку, з огляду на результати енергетичного аудиту та техніко-економічних розрахунків. При цьому в законопроєкті прописано можливість примусового відчуження земельних ділянок у рамках реконструкції мікрорайонів — у разі "суспільної необхідності". Якщо власники ділянок будуть проти, вирішуватиме це питання суд", – розповіли аналітики.

Українців відселятимуть з будинків для знесення

Водночас, зазначається, власникам житла у будинках під реконструкцію передбачається надання варіантів у т.зв. "маневреному житлі" – на час будівництва або реновації їхнього будинку. Так, якщо йдеться про знесення будинку:

  • мешканців можуть або відселяти примусово в той же маневрений фонд – т.зв. "стартовий" будинок на час проведення будівельних робіт;
  • або надавати постійне житло у готовому багатоквартирному будинку;
  • або виплатити грошову компенсацію.

"Важливо закласти такий механізм, щоб не було можливості маніпулювати, особливо – у місцевої влади. Щоб не було такого, що виселили пів кварталу з "хрущовок", людям нічого не дали (а таке теж може бути), не оновили інфраструктуру, і раптом на цьому місці з'являються нові будинки" – пояснила Шуляк.

Джерело: Обозреватель

Розмитнення авто в Україні: Чи існують пільги і що треба знати

середа, 4 вересень 2024, 18:56

Українці можуть купити авто за кордоном, але для цього потрібно його розмитнити. Нині пільг на цей процес майже немає, передають Патріоти України. Для українців відмінили пільгу на розмитнення авто і тепер цей процес знову платний. Проте авто для війсь...

В Україні посилять пенсійні правила: Ось хто більше не зможе вчасно отримувати виплату

середа, 4 вересень 2024, 18:43

В Україні пенсійні правила посилять з 1 січня 2025-го. Це відбудеться в межах змін, що було ухвалено ще в 2017-му. В результаті ще більше українців не зможе вийти вчасно на пенсію (тобто в 60 років), передають Патріоти України. Як йдеться в матеріалі O...