В Україні збираються змінити правила купівлі доларів: Кого зачепить

В Україні можуть запровадити обов'язкове декларування купівлі іноземної валюти –-зокрема, доларів. Відповідний законопроєкт №9457 підтримали в антикорупційному комітеті Верховної Ради. Втім це може зачепити не всіх українців, а лише окремих категорій громадян: чиновників, депутатів та суддів. При цьому, відповідно до документа, декларувати потрібно буде не кожну купівлю валюти - лише якщо вона перевищуватиме 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних на 1 січня звітного року. У 2023 році це 134 тис. грн, або близько 3,5 тис. доларів, передають Патріоти України.

"За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України проєкт Закону ухвалити в першому читанні", – повідомили в комітеті.

Чому хочуть запровадити декларування купівлі валюти

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що оскільки "курси валют досить динамічні і часто суттєво змінюються", навіть подвійна конвертація може принести додаткові доходи. Тобто, наприклад, гривня – долар; долар – гривня. Як результат, залежно від різниці в курсах та обсягах конвертації такі доходи можуть досягати величезних розмірів. Зокрема, мільйонів гривень.

Необхідність запровадження такої норми продиктована можливістю заробити на обміні валют додаткові гроші, які без вказування в декларації фактично будуть заховані від держави. Крім того, ці кошти "можуть стати зручною лазівкою для легалізації особами своїх незаконно придбаних активів".

"Декларування інформації про правочини купівлі-продажу валюти, з одного боку, дає змогу доброчесним суб’єктам пояснювати природу тих доходів, які у них утворилися внаслідок валютно-обмінних операцій. З іншого боку, цей обов’язок унеможливлює недоброчесним суб’єктам легалізацію неправомірної вигоди, необґрунтованих активів тощо, пояснюючи, що це є наслідком здійснення валютно-обмінних операцій", – наголошується у документі.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...