В Україні продукти продовжують дорожчати. Ціни на овочі так званого борщового набору стрімко піднялися. Як розповіли в Інституті аграрної економіки України, за рік збільшилася вартість білокачанної капусти, цибулі, моркви та картоплі, передають Патріоти України.
Експерти звернули увагу на те, що причина подорожчання, не в останню чергу, криється в зростанні тарифів на енергоносії.
Підвищення тарифів вдарило по цінах:
"Підвищення витрат на зазначені напрямки змусило виробників збільшити вартість харчової продукції. Отже, індекс інфляції на споживчому ринку України в 2021 році зріс удвічі – до 10%", – говорить експерт.
Також наголошується, що злету цін сприяло підвищення заробітної плати працівників підприємств і логістичних витрат:
Вчені Інституту аграрної економіки прогнозують підвищення цін до 25% до кінця зими. Що стосується тепличних овочів, таких як помідори і огірки, то вони ще більше залежать від енергоносіїв, і майбутнє підвищення цін в кінці зими зробить їх недоступними для великої частини споживачів.
У 2025 році Україна переживає найгірший врожай пшениці за останнє десятиліття через заморозки, град і зливи, що суттєво знизило обсяги збору зернових. У результаті очікується підвищення цін на хліб і борошняні вироби до 25% у середньому за рік. Про це ...
Поточного літа від посухи в Україні страждають щонайменше шість областей. Це неминуче позначається на врожаях. Про це повідомив міністр економіки, довкілля та сільського господарства Олексій Соболев за результатами селекторної наради, передають Патріот...