В Україні продукти продовжують дорожчати. Ціни на овочі так званого борщового набору стрімко піднялися. Як розповіли в Інституті аграрної економіки України, за рік збільшилася вартість білокачанної капусти, цибулі, моркви та картоплі, передають Патріоти України.
Експерти звернули увагу на те, що причина подорожчання, не в останню чергу, криється в зростанні тарифів на енергоносії.
Підвищення тарифів вдарило по цінах:
"Підвищення витрат на зазначені напрямки змусило виробників збільшити вартість харчової продукції. Отже, індекс інфляції на споживчому ринку України в 2021 році зріс удвічі – до 10%", – говорить експерт.
Також наголошується, що злету цін сприяло підвищення заробітної плати працівників підприємств і логістичних витрат:
Вчені Інституту аграрної економіки прогнозують підвищення цін до 25% до кінця зими. Що стосується тепличних овочів, таких як помідори і огірки, то вони ще більше залежать від енергоносіїв, і майбутнє підвищення цін в кінці зими зробить їх недоступними для великої частини споживачів.
Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...
Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...