В Україні продукти продовжують дорожчати. Ціни на овочі так званого борщового набору стрімко піднялися. Як розповіли в Інституті аграрної економіки України, за рік збільшилася вартість білокачанної капусти, цибулі, моркви та картоплі, передають Патріоти України.
Експерти звернули увагу на те, що причина подорожчання, не в останню чергу, криється в зростанні тарифів на енергоносії.
Підвищення тарифів вдарило по цінах:
"Підвищення витрат на зазначені напрямки змусило виробників збільшити вартість харчової продукції. Отже, індекс інфляції на споживчому ринку України в 2021 році зріс удвічі – до 10%", – говорить експерт.
Також наголошується, що злету цін сприяло підвищення заробітної плати працівників підприємств і логістичних витрат:
Вчені Інституту аграрної економіки прогнозують підвищення цін до 25% до кінця зими. Що стосується тепличних овочів, таких як помідори і огірки, то вони ще більше залежать від енергоносіїв, і майбутнє підвищення цін в кінці зими зробить їх недоступними для великої частини споживачів.
В Україні суттєво здешевшала морква. Насьогодні виробники відвантажують її по 15-23 грн/кг, що в середньому на 21% дешевше, ніж тижнем раніше. Основна причина – сезонне збільшення пропозиції на тлі досить стриманого попиту. Відповідно, незабаром ціни н...
Народні депутати ухвалили в першому читанні законопроєкт № 9363 "Про внесення змін до деяких законів України щодо цифровізації виконавчого провадження". "За" проголосував 271 нардеп. Серед норм документа – можливість автоматичного арешту коштів боржник...