В Україні злетить вартість пального: Ось на які ціни очікувати українцям на бензин і автогаз

З 1 вересня 2024 року в Україні почнеться поступове підвищення акцизів на бензин, дизельне пальне та автогаз. Очікується, що ціна на бензин зросте приблизно на 2 гривні за літр, на дизельне пальне - на 1-1,20 гривні за літр, а на автогаз - на 7 гривень за літр. Про це повідомив експерт з енергетичних питань Генадій Рябцев у коментарі ЗМІ, передають Патріоти України.

Згідно з прогнозами експертів, подорожчання буде поступовим і розтягнутим у часі, що дозволить уникнути значного фінансового навантаження на споживачів.

На сьогодні ставки акцизів для бензину становлять 213,5 євро за 1 000 літрів, для дизельного пального – 139,5 євро, для автогазу – 52 євро. Згідно з новим законопроектом, до 2028 року акцизи зростуть до 359 євро за 1 000 літрів бензину, 330 євро за 1 000 літрів дизельного пального і 68 євро за 1 000 літрів автогазу.

Геннадій Рябцев прогнозує, що внаслідок підвищення акцизів ціни на бензин можуть зрости в середньому на 2 гривні за літр, а на дизельне пальне – на 1-1,20 гривні за літр. Особливо помітне підвищення очікується на ринку автогазу, де ціни можуть зрости на 7 гривень за літр. "Після такого рішення ринок скрапленого газу в Україні може суттєво скоротитися", – зазначив Рябцев.

Дмитро Льоушкін, засновник компанії, що перевозить паливно-мастильні матеріали, підкреслив, що зростання цін не буде різким і пройде у кілька етапів. "На початку вересня ціни зростуть приблизно на гривню за літр бензину та дизелю, а на газ – на 3 гривні за літр. Це буде поступовий процес, оскільки на заправках ще залишиться старий доакцизний ресурс", – додав Льоушкін.

Олег Пендзин, економіст і член Економічного дискусійного клубу, зазначає, що поступове підвищення акцизів до європейських стандартів може додати до 8-9 гривень до вартості літра пального до 2028 року. "Зараз у нас збільшення акцизів йде невелике, що додає приблизно 1-1,5 гривні за літр. До 2028 року акциз на бензин досягне 359 євро за тонну, що додасть ще 8-10 гривень до вартості літра", – пояснив Пендзин.

В той же час, Ніна Южаніна, народний депутат, звертає увагу на те, що підвищення акцизів і введення нових податків, таких як авансові внески з податку на прибуток за кожен кубічний метр резервуарів для зберігання пального, можуть додатково збільшити ціну на пальне. "Це підвищення ляже на плечі споживачів, оскільки всі ці податки будуть закладені у вартість товарів і послуг", – зауважила Южаніна.

Українцям перерахували пенсії: Ось кому заплатять на тисячі гривень більше

субота, 27 липень 2024, 13:30

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 ...

Варто знати! Українців через суди змушують заплатити податки за свої старі квартири та будинки - скільки та в якому випадку треба платити

субота, 27 липень 2024, 11:30

В Україні все ще триває термін сплати податків на квартири та будинки (за умови, якщо площа перевищує "норму"). При тому Державна податкова служба продовжує через суди отримувати з боржників податки, які вони не сплатили ще з минулих років, передають П...