В Україні змінять правила для банків: Які можуть закрити й чи варто хвилюватись за свої кошти

В Україні незабаром Нацбанк отримає нові повноваження. Фінансову установу можна закрити чи націоналізувати, навіть якщо банк не порушив фінансові нормативи. Єдина умова: проти власника чи одного з власників мають ввести санкції, передають Патріоти України.

Що та як планують змінити

В Україні за час повномасштабної війни закрилося шість банків (було 71, залишилось 65). Більшість із них мали російський капітал, ще кілька – з фінансовими проблемами. В НБУ дуже обережно коментують можливі закриття банків і зазвичай зосереджуються на тому, як банківська система успішно долає нові виклики. Проте неофіційно співробітники регулятора кажуть: є ще до 10 фінансових установ, робота яких під загрозою.

Ці банки не працюють на прозорому ринку, їх використовують для податкової мінімізації, відмивання коштів і т.д. Зазвичай це невеликі регіональні банки, назви яких фігурують у розслідуваннях щодо ухилення від сплати податків чи "обналу". Єдиний російський банк, який продовжує успішно працювати, – "Сенс Банк" (колишній "Альфа Банк"). Його власники – Петро Авен та Михайло Фрідман після початку повномасштабної війни покинули РФ, проте їхній "Альфа Банк" залишається найбільшим комерційним банком Росії.

Раніше було ухвалено законопроєкт, згідно з яким системні банки замість ліквідації будуть націоналізувати. Фактично держава буде безкоштовно забирати такі банки, якщо їхні власники довели їх до банкрутства. Але "Сенс Банку" ці нововведення не стосуються: це системний банк, який продовжує виконувати нормативи, тож Нацбанк не має підстав для того, щоб визнати його неплатоспроможним.

Уже незабаром такі підстави у Нацбанку можуть з'явитись. Комітет із питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував ухвалити законопроєкт 9107-1, який дозволить регулятору закривати, виводити з ринку системно важливий банк, якщо проти його власника ввели санкції, і це загрожує вкладникам.

Голова профільного комітету Ради та один з авторів законопроєкту Данило Гетманцев розповів OBOZREVATEL: закони не ухвалюються щодо конкретних банків, це стосується всіх фінансових установ, власники яких потрапили під санкції, а не тільки "Сенс Банку".

"Йдеться про ті банки, які належать підсанкційним особам. НБУ відновлює ризикоорієнтований нагляд за діяльністю банків. Це його завдання за правилами, які діяли в мирний час", – розповідає Гетманцев. Співпрацювати з власниками банків, які перебувають під санкціями, буде фактично неможливо. Наприклад, у випадку такої потреби бізнесмен під санкціями не може провести докапіталізацію.

Що відбудеться після ухвалення нового законопроєкту

Гетманцев розповідає: зараз комітет рекомендував ухвалити законопроєкт. Наступні кроки – документ мають розглянути в парламенті. Після його остаточного ухвалення НБУ, ймовірно, зможе розпочати процедуру націоналізації банку. Фінансова установа перейде у руки держави, а власники отримають компенсацію, тільки коли Росія заплатить репарації.

Водночас у законопроєкті скасують і "золоті парашути" менеджерам. У контрактах із деякими менеджерами прописана виплата зарплати за кілька років у разі звільнення. Законопроєкт обмежує виплату в розмірі 6 середніх заробітних плат.

Перехід від приватної до державної форми власності має пройти непомітно для клієнтів "Сенс Банку". Ба більше, якщо банк націоналізують, у разі необхідності докапіталізації це мають зробити з державного бюджету. Погана новина: в Україні і без "Сенс Банку" левова частка банківського сектору належить державі. Йдеться про найбільші банки ПриватБанк та Ощадбанк, а також Укргазбанк та Укрексімбанк.

"Сенс Банк" – системний банк. Він володіє значною часткою ринку. Нацбанк не може допустити його банкрутства, бо це може призвести до поглиблення фінансової кризи. Загалом ситуація в банківському секторі залишається стабільною, пояснює Данило Гетманцев. "Банківська система стабільно працює, банки прибуткові. Причин для хвилювання зараз узагалі немає", – каже голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Зазначимо, в Україні під час воєнного стану в разі закриття банку Фонд гарантування вкладів поверне клієнтам усі 100% депозиту. Тобто навіть якщо банк закриється, клієнти свої кошти не втратять. При тому "банкопад" після початку повномасштабної війни не повторився: на ринку залишились ті фінансові установи, які здатні витримати кризову ситуацію і пережити умови "ідеального шторму".

Джерело: Обозреватель

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...

Скандал набирає обертів: Італія викликала посла Росії на килим через привласнення бізнесу

неділя, 28 квітень 2024, 11:52

Міністерство закордонних справ Італії викликало посла Росії у Римі після того, як Москва передала дочірню компанії італійської групи Ariston Thermo Group державному енергетичному гіганту "Газпром". Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анто...