В Україні зміняться вимоги до стажу для пенсії: Ось якою буде норма у 2025 році

Фактичний пенсійний вік в Україні залежить від кількості страхового стажу - років, протягом яких людина була офіційно працевлаштована та сплачувала внески. Вимога до стажу змінюється щороку, і у 2025 році потрібно буде вже 32 роки стажу для виходу на пенсію у 60 років, передають Патріоти України.

Норма збільшуватиметься до 2028 року, доки не досягне 35 років. Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Так, для виходу на пенсію у 60 років у 2025 році потрібно понад 32 роки страхового стажу. У 63 роки – не менше ніж 21 рік стажу, а у 65 років – від 15 до 21 року стажу.

Якщо в українця до 65 років не буде навіть 15 років стажу, пенсію він не отримає. Замість неї нараховуватиметься спеціальна грошова допомога.

Її розмір розраховується як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, і середньомісячним сукупним доходом сім'ї з розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців. При цьому така виплата не може перевищувати прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. 2024 року це 2361 грн, 2025-го, ймовірно, розмір не зміниться.

Тобто вже зараз кожен українець може підрахувати, скільки йому доведеться працювати до виходу на пенсію. Для цього потрібно знати, у якому році майбутньому пенсіонерові виповниться 60 років. Після цього достатньо звіритися з таблицею вимог до стажу (на цій сторінці вище).

Також для перевірки стажу та розрахунку віку виходу на пенсію необхідно зареєструватись у Пенсійному кабінеті. Кожен повнолітній українець може знайти там свою пенсійну справу.

Як пояснювала OBOZ.UA заступниця міністра соцполітики Дарина Марчак, щоб дізнатися про майбутній розмір пенсії, на пенсійному порталі в калькуляторі потрібно вказати "з урахуванням набутого в майбутньому стажу". Чим більше років до пенсії, тим більше часу на те, щоб збільшити її розмір.

"Якщо ви отримуєте частину зарплати в конверті, йти до свого роботодавця і домовлятися, щоб зарплату вивели з тіні. Крім того, розуміти, що на користь кожного з нас (включно зі мною) – працювати якомога довше. Накопичувати страховий стаж", – радить Марчак.

Як докупити стаж в Україні: вартість та правила

Якщо стажу для пенсії не вистачає, його можна придбати на сайті Пенсійного фонду. При цьому добровільно взяти участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування можуть не лише працюючі, а й непрацевлаштовані громадяни.

Перший вид договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування є дешевшим, але тривалішим для вирішення питання виходу на пенсію. Він полягає на конкретний термін, раніше за який на пенсію вийти не можна. Оплати провадяться по ньому раз на місяць.

Його можна укласти на період від одного року, не менше ніж рік і до 5 років. І вийти на пенсію можна лише після закінчення терміну дії.

Другий вид договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування дозволяє одноразово докупити страховий стаж, що бракує, і відразу ж вийти на пенсію, не чекаючи закінчення року або більш тривалого терміну.

За ним можна докупити страховий стаж як за 1-2 місяці, так і за рік чи максимум за 5 років. Він дозволяє вирішити питання купівлі необхідного стажу швидше, але він удвічі дорожчий за попередній варіант.

У разі добровільної участі кожна особа самостійно визначає розмір та періодичність страхових внесків. Для цього потрібно:

  • увійти до особистого кабінету на сайті Пенсійного фонду України (ПФУ) за допомогою електронного підпису, Дія підпису або GOV.ID
  • вибрати розділ "Комунікація з ПФУ";
  • натиснути "Договір на добровільну участь";
  • вибрати за кого сплачуватимуться внески – за себе чи за іншу особу;
  • вказати особисті дані особи, на користь якої здійснюватимуться внески;
  • дати згоду на обробку персональної інформації та підтвердити її;
  • підписати угоду за допомогою Кваліфікованого електронного підпису (КЕП);
  • сплатити внески одним із запропонованих способів.

Непрацюючі добровольці самостійно визначають суму своїх внесків до Пенсійного фонду. Однак для зарахування повного місяця страхового стажу необхідно сплатити щонайменше мінімальний внесок, який становить 22% від мінімальної заробітної плати.

З 1 квітня 2024 року мінімальна зарплата в Україні зросла до 8000 грн, тому єдиний соціальний внесок становить 1760 грн на місяць. Відповідно, один рік страхового стажу коштуватиме щонайменше 21 120 грн.

Суми внесених страхових внесків враховуються за місяць, протягом якого вони були перераховані на рахунок Пенсійного фонду України. Дані щодо платежів та кількість днів страхового стажу можна перевірити в особистому кабінеті на сайті електронних послуг Пенсійного фонду України.

Українцям готують нову пенсійну систему вже з 2026 року: Ось що зміниться

четвер, 22 серпень 2024, 20:00

Уряд України планує запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення, яке включатиме обов’язкову та добровільну накопичувальні системи разом із солідарною. Очікується, що нові правила будуть ухвалені на початку 2025 року, а повне впровадження системи п...

Удар для населення: У МВФ розповіли, чому на їхню думку Україна має підвищити податки

четвер, 22 серпень 2024, 19:40

У Міжнародному валютному фонді підтримують підвищення податків в Україні, адже в майбутньому це може лише позитивно позначитися на деяких речах. Про це заявив очільник місії в Україні Гевін Грей під час дискусії Центру економічної стратегії, пише "Інт...