В Україні знизиться ціна на газ для населення: Як теперь будуть рахувати

В Україні зміниться ціна на газ для побутових споживачів. Рішенням Кабінету міністрів вона тепер буде жорстко прив'язана до ціни палива на нідерландському газовому хабі. Відповідне рішення може призвести до зниження ціни. До цього вона становила 6,6 гривні на кубометр, а зараз коливатиметься, залежно від ціни на хабі TTF, передають Патріоти України.

Станом на кінець січня, якщо перевести у гривні за кубометри, середньозважена ціна на кордоні з Україною дорівнює 5,7 грн/кубометр. Якщо до цього додати націнку "Нафтогазу" і доплату за транспортування, то українцям доведеться віддати за кубометр газу 6,8 гривні.
Зокрема, нововведення передбачають, що:
  • Ціна на газ буде прив'язана до ціни на хабі.
  • Наступного місяця українці заплатять близько 6,8 гривень за кубометр.
  • Через один нюанс українці можуть переплатити в один із місяців

У постанові уряду йдеться, що тепер ціна має бути не вища, ніж на нідерландському газовому хабі TTF. Ціну перевірятимуть на біржі Powernext/EEX. Також до тарифу додаватиметься 1,917% націнки НАК "Нафтогаз України". На думку експертів, ці зміни корисні, але без скасування спецціни для населення ринкових тарифів досягти не вийде.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...