В Україні зробили важливу заяву щодо депозитів під час війни: Що буде з грошима громадян

Держава зацікавлена в тому, щоб якнайбільше заощаджень у гривні українці тримали на депозитах. При цьому не всі громадяни поспішають робити депозитні вклади через те, що вони зараз є збитковими. Однак незабаром ситуація може змінитися: депозити під час війни стануть вигідними завдяки підвищенню процентної ставки Про це стало відомо з інформації топових менеджерів Нацбанку України, передають Патріоти України.

Через величезне торішнє "вкидання" емісійних грошей, в Україні утворилася велика кількість грошової маси, яка не підкріплена товарним виробництвом. А надлишок грошей, як відомо, призводить до подальшого розкручування інфляції. Отже, перед урядом та Нацбанком зараз стоїть завдання: скоротити кількість готівки у вільному обігу, зв'язавши її банківськими депозитами. Це зменшить тиск на валютний ринок та сприятиме зниженню темпів інфляції.

У цій ситуації є єдиний спосіб стимулювати громадян вкладати свої заощадження в банки – зробити депозити привабливішими, тобто підвищити відсоткові ставки за ними

Втім, банки і так змушені підвищувати депозитні ставки у боротьбі за клієнтів. Чим вищі будуть ставки, тим активніше клієнти нестимуть свої гроші банку.

Нині середні ставки в українських банках становлять:

  • за річними депозитами – 13,9% (за квартал вони зросли в середньому на 1,2%);
  • за квартальними депозитами – 12,4% річних.

Як правило, чим довший термін депозиту, тим вища процентна ставка за ним. При цьому серед нових депозитів знижується питома вага нетривалих тримісячних вкладів. Завдяки стабільності гривні вкладники охоче залишають свої гроші у банку на півроку та більше.

"Наше завдання, щоби банки збільшували термінові портфелі гривневих депозитів, а для цього їм потрібно забезпечити рівень депозитної ставки, який був би привабливим для людей і допоміг би людям захистити свої гривневі заощадження від інфляції. Очікуємо, що вжиті нами заходи, посилені зниженням інфляції, сприятимуть зростанню реальної прибутковості і терміновості гривневих депозитів", - зазначив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

І все ж, депозитні ставки, хоч і рухаються у бік підвищення, проте поки що залишаються суттєво нижчими від відсотка інфляції в країні. Однак, на думку першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової, у банківському секторі відбуватиметься подальше зближення показника інфляції із відсотком за депозитними ставками. Так, за підсумками квітня показник інфляції у країні сповільнився до 17,9%. Таким чином, цілком реально, що вже цього року рівень депозитних ставок зрівняється з рівнем інфляції або навіть трохи перевищить його.

З цього моменту депозитні вклади стануть безумовно вигідними, адже вони приноситимуть своїм вкладникам не лише номінальний, а й реальний прибуток.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...