В Україну приїхав американський бензин: Експерти розповіли, що буде з цінами

Учасники ринку пального України вже законтрактували на європейському ринку 72 тис. тонн бензину та 253 тис. тонн дизеля. Крім того, до країни приїде пальне із німецьких, скандинавських, балтійських та ін. заводів, передають Патріоти України.

Разом з тим, американське вже продається на українських АЗС. Різкого ж стрибка цін у зв'язку з цим українцям очікувати не слід, оскільки чинне нині їхнє держрегулювання скасовано не буде. Про це в ефірі телемарафону розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко. Вона зазначила, що загалом Україна щомісяця потребує:
  • 100 тис. тонн бензину;
  • 250 тис. тонн дизпалива;
  • 70 тис. тонн скрапленого газу.

При цьому Свириденко підкреслила: з кожним тижнем ситуація з пальним вирівнюватиметься. Аргументуючи це, міністерка наголосила: вже досягнуто домовленості щодо збільшення транзиту пального через Польщу з 60 до 250 тис. тонн на місяць. Понад те:

  • вже зараз пальне на кордоні оформляється позачергово;
  • польська сторона скасувала дозвіл на в'їзд автоцистерн із України.

Що буде з цінами

За словами Свириденко, різкого збільшення ціни пального не буде, оскільки Україна наразі не має наміру відмовлятися від їхнього держрегулювання. За винятком, втім, певних коригувань в умовах складної логістики його постачання.

При цьому вона наголосила: попри те, що тенині приватні українські оператори працюють за спеціальними контрактами, їхнім завданням є укладення довгострокових контрактів для забезпечення країни паливним ресурсом. Так само укладати довгострокові контракти намагатиметься і держава – "аби надалі убезпечити себе від дефіциту". "Намагатимемося, щоб ресурс був доступний для всіх українців, які цього потребують", – резюмувала міністерка.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...