"В України є українська назва розмінної монети": У НБУ розповіли, які копійки замінять на шаги першими

В українському грошовому обігу знаходяться мільярди монет. Наприклад, номіналом 50 копійок – 1,35 млрд штук. При цьому на 2025 рік НБУ запланував карбування 20 млн. нових монет – які, сподіваються там, будуть називатися шагами. Про це повідомив голова Нацбанку Андрій Пишний. Він зазначив: монет у 10 копійок в українському обігу перебуває 4,1 млрд штук, передають Патріоти України.

"На наступний рік, у рамах нашого абсолютно звичного процесу підтримки готівкового обігу на заміну зношених і виведених з обігу, НБУ повинен викарбувати 20 млн монет номіналом 50 копійок. Я би дуже хотів, щоб ці 20 млн монет, це вже були б 50 українських шагів", – сказав Пишний.

При цьому він наголосив: перейменування українських монет на "шаги" є важливим атрибутом українського державного суверенітету. Адже "копійки" збереглися лише в Росії, Білорусі та невизнаному Придністров'ї.

Водночас, нагадав Пишний, 1991 року було викарбувано партію українських монет, які називалися саме "кроками". Проте потрапити в обіг вони не змогли.

"В України є українська назва розмінної монети, яка своїм корінням ще йде в XVII столітті. Українська Народна Республіка в 1918 році надрукувала шаги. Надрукувала, а не викарбувала. Економічно наша країна тоді не могла собі дозволити карбувати монету, а дуже хотіли насправді мати цей атрибут національної ідентичності. Потім була боротьба ОУН-УПА, і грошова цифра цих організацій передбачала саме шаг як розмінну монету. Як я вже сказав, у 1991 році було викарбовано першу партію шагів, яка не отримала можливості потрапити в обіг", – розповів голова НБУ.

Українці вважають, що перейменування монет невчасно

Водночас, за опитуванням, проведеним одним із популярних месенджерів, 57% українців вважають заміну назви "копійка" на "шаг" не на часі. При цьому:

  • повністю підтримують ідею 24%;
  • поставилися до ідеї з байдужістю – 19%.

Уряд вважає громадян "занадто заможними"?: Деяких ВПО можуть змусити повернути виплати

неділя, 15 вересень 2024, 15:07

Триває війна в Україні проти росіян, і деяких внутрішньопереміщених осіб (ВПО) можуть змусити повернути надану допомогу. Про це розповів в ефірі "Київ24" народний депутат України та заступник голови комітету Верховної Ради з питань соціальної політики ...

Ще один шоковий удар: У Кабміні запропонували у 2025 році заморозити мінімальну зарплату та соцвиплати

неділя, 15 вересень 2024, 11:56

У Кабінеті міністрів запропонували відмовитися від підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму в межах проєкту бюджету на 2025 рік. Відомо, що від цих показників залежать розміри соцвиплат. Про це йдеться у проєкті № 12000, передаю...