В Yasno розповіли про нові правила відключення світла в Україні: Як визначають, коли не буде електроенергії

За новими правилами відключення світла, кожен регіон має розділити кінцевих споживачів на 6 груп/черг з приблизно однаковим споживанням. Після чого "Укренерго", знаючи споживання кожної групи, дає команду відключати одну, дві чи три групи/черги, передають Патріоти України.

Таким чином досягається справедливість щодо тривалості відключень – і в одних частинах країни українці не сидять без електроенергії довше, ніж в інших (за умови, природно, відсутності аварійних відключень).

Про це повідомив генеральний директор енергетики Yasno Сергій Коваленко. Зазначивши: цю систему можна покращити – створивши ще більшу кількість черг, "бо не всі регіони (за моєю оцінкою) зробили групи коректно".

"Перший рівень – це справедливий рівень розподілу обмежень між регіонами/областями. Ця частина – за НЕК Укренерго. На початку весни відключення не враховували обсяги критичної інфраструктури тощо. Колеги переформатували роботу і вже кілька тижнів працює більш справедливий поділ", – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: другий рівень справедливості – "це вже відповідальність місцевих операторів систем розподілу". Річ у тім, що:

  • диспетчери на місцях отримують команду відключати черги – та мають робити це згідно з графіками;
  • однак через низку проблем робити це не завжди вдається.

Зокрема, пояснив Коваленко, може не спрацювати автоматика – "і треба їхати руками вмикати/вимикати". Крім того, нерідко на місцях ламається обладнання, яке непристосоване:

  • до такого режиму роботи;
  • до балансування всередині груп, "коли скаче споживання".

"Це стан системи сьогодні. Ми зі свого боку аналізуємо, як одні або інші гравці виконують свої обов'язки і намагаємось зробити краще для своїх клієнтів", – резюмував він.

ПАРЄ ухвалила резолюцію про пенсії українцям у ЄС: Що це означає

субота, 29 червень 2024, 6:48

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) проголосувала за резолюцію, яка закликає до надання літнім українцям статусу пенсіонерів у країнах Європейського Союзу (ЄС). Однак це зовсім не означає, що всі літні українці негайно отримуватимуть пенсії в кра...

В Україні відключення світла зменшаться до 4-6 годин на добу: Ось коли очікувати поліпшення

субота, 29 червень 2024, 6:30

В Україні тривають ремонти й відновлення енергетичної системи, що дозволить зменшити відключення світла до 4-6 годин на добу в кінці серпня. Очікується, що восени ситуація з електропостачанням стане значно комфортнішою, хоча необхідно бути готовими до ...