Вакансій більше, ніж людей: Яких фахівців в Україні катастрофічно не вистачає

В Україні лікарям загальної практики, терапевтам та електромонтерам нині влаштуватися на роботу досить легко. Адже саме таких фахівців ринок зараз потребує найбільше. Про це розповіли у Держслужбі зайнятості, передають Патріоти України.

Там зазначили: на початок серпня на лікарів загальної практики було заявлено 220 вакансій при 5 безробітних. Для лікарів-терапевтів було 148 вакансій при 9 безробітних. Для електромонтерів – 650 вакансій при 237 безробітних.

Крім того, суттєвий недобір фіксується й за іншими спеціальностями. Зокрема:

  • на слюсаря-сантехніка заявлено 373 вакансії при 134 безробітних;
  • на слюсаря-електрика – 212 вакансій при 39 безробітних;
  • на токаря – 376 вакансій при 139 безробітних.

Чому робота є, а безробітних багато

Такий стан справ, пояснили у Держслужбі, є результатом професійно-кваліфікаційного дисбалансу. Тобто, для роботи за одними спеціальностями критично не вистачає людей, а для інших їх занадто багато.

Ще одна проблема – безробітних жінок в Україні побільшало, ніж чоловіків. Що, ймовірно, пов'язано з тим, що багато чоловіків нині перебувають у лавах української армії, захищаючи країну від Росії. Відповідно, виникають певні труднощі з укомплектуванням вакансій за професіями, які традиційно вважаються чоловічими.

Загалом же станом на 1 серпня 2023 року на обліку в Держслужбі зайнятості перебувало 112 тис. зареєстрованих безробітних. Вакансій налічувалося майже вдвічі менше – близько 60 тисяч.

Проте реальні цифри, імовірно, зовсім інші. Адже:

  • багато безробітних не стають на облік;
  • роботодавці шукають персонал, не вдаючись до послуг служби зайнятості.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...