Валютний театр одного актора: Чому долар на міжбанку по 27,28

Валютні торги четверга можна сміливо назвати курсовим театром одного актора.

Біда нашого міжбанку — це його малооб'ємність, коли невелика кількість гравців практично розгортає котирування в ту чи іншу сторону. Вихід на майданчик численних «биків» та «ведмедів» з мільярдної грою і протистоянням з метою зіграти «на підвищення» або «на пониження» — це поки не про український міжбанк. Тут все досить прозаїчно і на жаль — часто «местечково».

Вийшли декілька великих покупців — пішли вгору, продавців — пішли вниз. Встиг НБУ зреагувати — ринок більш-менш заспокоївся, прогавив або не мав бажання регулятор виходити на торги — «миші в танок». Така ось зовсім вже базарна логіка працює останнім часом на українському валютному ринку.

Читайте також: Яка валюта замінить долар після кризи

Сьогодні був практично один великий покупець валюти — банк з іноземними інвестиціями та британськими коріннями, який своїми угодами практично підтримував долар протягом дня. І хоча він й намагався не особливо роздувати цими купівлями валюти котирування та скупатися по дешевше — все одно він реально допоміг долару частково утримати свої позиції. НБУ вирішив в процес не втручатися.

Хід торгів:

Стартував ринок з декларативних 27,38 / 27,43 гривень за долар, що було формально вище вчорашнього закриття 27,34 / 27,38. Але покупці не були готові переплачувати і стало зрозумілим, що продавцям доведеться зменшувати свої апетити.

Вже на 11 годину курс просів до 27,27 / 27,30 гривень і більшість продавців вже були морально готові йти ще нижче — до рівнів близько 27,17-27,22. На 12:00 долар просів до 27,23 / 27,26 гривень і деякі клієнти вирішили взяти паузу та подивитися, що ж буде далі.

І тут на торги вийшов єдиний з українських банків з прямими англійськими коріннями, чим кардинально змінив настрої всіх учасників ринку. Іноземець купував досить багато — хоча й намагався це робити аккуратно. Курс пішов вгору.

Інші покупці стали більш поступливими щодо курсу, а продавці сподівалися на довгих період покупки валюти британським банком і почали задирати котирування. Вони мали рацію.

Практично до кінця сесії курс вже протримався у межах 27,27 / 27,30 гривень за долар і лише в останню годину американська валюта подешевшала до 27,25 / 27,28 вже до завершення торгів. НБУ в ситуацію на міжбанку не втручався.

Головні події 9 квітня на міжбанку:

Долар з ранкових 27,38 / 27,43 гривень просів до 27,25 / 27,28 на кінець торгів;

НБУ не виходив сьогодні на ринок;

Довідковий курс Нацбанку на 12: 00 зафіксований на рівні 27,251 гривень, а офіційний на 10 квітня склав 27,2598 гривень за долар.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...