Варто знати! Деякі пенсіонери зобов'язані регулярно проходити "перевірку", щоб не лишитись без грошей

Пенсіонери-внутрішні переселенці (ВПО), які отримують виплати через поточний рахунок в Ощадбанку, повинні проходити ідентифікацію кожні шість місяців. Зробити це можна кількома способами - зокрема, за допомогою відеоконференцзв'язку в територіальному органі Пенсійного фонду (ПФУ), передають Патріоти України.

Про це повідомили у самому ПФУ. Зазначивши: необхідність проходити ідентифікацію кожні пів року закріплена відповідною постановою Кабінету міністрів.

"Фізична ідентифікація внутрішньо переміщеної особи, яка одержує пенсію через поточний рахунок в установі акціонерного товариства "Державний ощадний банк України", проводиться кожні шість місяців з дня проведення попередньої фізичної ідентифікації. Підстава: постанова Кабінету міністрів України від 05.11.2014 № 637 "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам", – йдеться у повідомленні.

Як можна пройти ідентифікацію для отримання пенсії

Пройти ж ідентифікацію, зазначається, можна у кілька способів. Зокрема:

  • Особисто.

Для цього потрібно звернутися до відділення Ощадбанку або до будь-якого зручного сервісного центру Пенсійного фонду з документом, що засвідчує особу. Наприклад, із паспортом громадянина України.

  • Через персональний кабінет на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Зробити це можна за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису Дія.Підпис (Дія ID), "створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг".

  • За допомогою відеоконференцзв'язку в територіальному органі Пенсійного фонду України.

Що робити пенсіонерам за кордоном

Тим же пенсіонерам, які перебувають за межами України, зазначається, необхідно отримати документ, який засвідчує, що вони живі. Видають такі документи у дипломатичних установах України.

"Видане в установленому порядку посвідчення разом із заявою про проходження ідентифікації (довільної форми) треба відправити до територіального органу Пенсійного фонду України, де пенсіонер перебуває на обліку. Оригінал посвідчення разом із заявою можна надіслати засобами поштового зв’язку або в сканованому вигляді – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису", – розповіли у ПФУ.

Частина українців не зможе отримати пенсії вчасно

Водночас у 2028 році вимоги до стажу не зможе виконати левова частка 60-річних українців – оскільки вимоги до стажу збільшуються щороку. У зв'язку з чим їм доведеться працювати без пенсії до 63 чи навіть 65 років.

Так, за законодавством, щоб вийти на пенсію у 60 років, потрібно мати:

  • у 2024-му – від 31 року стажу;
  • у 2025-му – від 32 років стажу;
  • у 2026-му – від 33 років стажу;
  • у 2027-му – від 34 років стажу;
  • у 2028-му – від 35 років стажу.

А щоб вийти на пенсію у 63 роки, до свого 60-річчя потрібно мати:

  • у 2024-му – від 21 до 31 року стажу;
  • у 2025-му – від 22 до 32 років стажу;
  • у 2026-му – від 23 до 33 років стажу;
  • у 2027-му – від 24 до 34 років стажу;
  • у 2028-му – від 25 до 35 років стажу.

Дешево вже не буде: В Україні ціни на ключовий продукт сильно зростуть

субота, 24 серпень 2024, 22:45

Українцям не варто чекати на дешеву картоплю – сорти, що продаватимуться взимку, коштуватимуть дорожче за нинішні овочі. Ціни в супермаркетах можуть зрости до 35 гривень за кілограм, передають Патріоти України. Про це, як повідомляє Zemliak.com, заявив...

У "Нафтогазі" заговорили про найскладнішу зиму для України: Що буде з цінами на газ

субота, 24 серпень 2024, 13:30

Україна готується до найскладнішої зими, забезпечуючи достатні запаси газу та стабільні ціни для споживачів. Водночас українців закликають до енергоефективності, щоб зменшити ризики енергетичних криз, передають Патріоти України. Про це розповів СЕО "На...