Вчені створили "розумний одяг", який нагрівається на холоді та охолоджується у спеку

Одяг може регулювати свої корисні функції самостійно або за допомогою команд від користувача.

Вчені Манчестерського університету розробили новий тип «розумної» тканини, яку можна використати для адаптивного одягу - вона зберігає прохолоду в теплу погоду і навпаки. Матеріал досягає цього завдяки використанню графена, який можна налаштувати на зміну теплового випромінювання тканини, зазначають Патріоти України.

Цей прорив заснований на попередніх роботах тієї ж дослідницької групи, яка використовувала здатності графена для створення теплового камуфляжу, що приховує тепло від інфрачервоних камер. Тканина пропускала невеликий електричний струм, який подавався на шари графена, вбудовані в неї. Це призводить до зміни кількості інфрачервоного випромінювання, що випускається через поверхню матеріалу, що в одній демонстрації дозволило налаштувати його таким чином, щоб замаскувати теплові плями руки людини від інфрачервоної камери. Після цього команда стала приділяти більше уваги зручному текстилю.
Чим тепліше людське тіло, тим більше інфрачервоних променів воно випускає, тому деякі моделі одягу призначені для того, щоб це випромінювання вільно проходило через тканину, допомагаючи підтримувати температуру тіла на низькому рівні. У той же час інший одяг зберігає тепло. Тепер команда адаптувала свій розумний текстиль, щоб він міг виконувати обидві ролі за допомогою спеціальної установки.
«Здатність контролювати теплове випромінювання - ключова необхідність відразу для безлічі областей, - пояснює професор Коскун Кокабас, який керував дослідженнями. - Підтримка обох функцій у міру того, як навколишнє середовище нагрівається або охолоджується - це складне завдання».
Команда продемонструвала динамічний контроль теплового випромінювання, створивши прототип одягу з активним пристроєм - латкою на грудях, яку можна вмикати і вимикати. У найближчій перспективі команда хоче вирішити проблему екстремальних температурних коливань, з якими стикаються супутники на орбіті.

Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...