Вдома нема з чого обирати: Українцям пояснили, чому за кордоном українську олію продають вдвічі дешевше

В Україні ціни на вітчизняну рослинну олію досягли рекордної позначки. Про це йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1".В Україні рослинну олію продають по 60-70 грн за 800-900 мілілітрів, зазначають Патріоти України.

Однак, як йдеться в сюжеті, на полицях європейських супермаркетів українська олія коштує вдвічі дешевше.Економіст Олег Пендзін вважає, що ситуація з олією в Україні унікальна: якщо у всьому світі ціна впала майже на 10%, то в Україні олія тільки дорожчає.

"За рік олія зросла в ціні на 89%. З початку року — на 59%, а за останній місяць на 3,8%, тобто не було жодного місяця, коли вона падала б в ціні, а у світі впала", - пояснив він. "Споживачеві немає з чого вибирати: є дорога оливкова, а є соняшникова. А весь світ пропонує ще й інші види олій", - підкреслив експерт.

Однак, в Європу наші виробники змушені продавати олію вже за реальними цінами. "Якщо вони там поставлять ціну не 28-29 крон, а в 50 чеських крон, то він з тим товаром залишиться. Ніхто в нього не візьме той товар", — говорить Олег Пендзин. Як йдеться в сюжеті, зараз прогнози для українських споживачів не втішні: якщо держава не втрутиться в ситуацію, то українцям і далі продаватимуть вітчизняну олію вдвічі дорожче, ніж іноземцям.

Українська олія в Чехії:

У Чехії соняшникова олія українського виробництва коштує близько 30 крон, що становить приблизно 35 гривень. В українських супермаркетах соняшникова олія коштує від 50 до 75 гривень.

Порівняльні ціни в Польщі та Україні:

Згідно з дослідженнями, опублікованими громадською організацією "Економічний дискусійний клуб", різниця в ціні в польських і українських супермаркетах становить від 60-100%.

"Бумеранг" повернувся: Ключова галузь економіки РФ зіткнулася з гострим дефіцитом працівників - причиною стало вторгнення в Україну

середа, 8 травень 2024, 6:44

Перехід Росії на "військові рейки" в економіці призвів до гострої нестачі робочої сили в нафтовій та газовій промисловості. Справа в тому, що тепер за робочу силу з енергетичними компаніями активно конкурують армія та виробники зброї, крім того, в РФ з...

Притиснути агресора: Bloomberg з'ясував, що увійде до нового пакета санкцій ЄС проти РФ

вівторок, 7 травень 2024, 17:37

Єврокомісія розробляє 14-й пакет санкцій проти Росії – до нього можуть увійти обмеження щодо російського аналога SWIFT, пропагандистських ЗМІ, СПГ, рідкоземельних металів та транспортних компаній. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на знайомі з с...