Великий привіт Москві: Європа готова до зупинки транзиту газу через Україну

Польща та Словаччина зізналися, що давно готувалися до подібної ситуації.

Польща готова до припинення транзиту російського газу в ЄС через Україну з 1 січня 2020 року. Про це заявили в нафтогазовій компанії PGNIG, передають Патріоти України.

"У такій ситуації національний видобуток, запаси у сховищах, а також можливості імпорту, в тому числі через Білорусь, дають у сумі 25,6 мільярда кубометрів газу в рік, з витратою 19 мільярдів", - пояснили в компанії.

Поставки також можуть припинитися 18 травня 2020 року, коли закінчується контракт між Газпромом та оператором трубопроводу в Польщі EuRoPol Gaz на транзит російського газу в Західну Європу по газопроводу Ямал - Європа.

"У разі відключення поставок по газопроводу Ямал і реверсних поставок з Німеччини, можливості поставок (газу в Польщу, - ред.) будуть на рівні 33,1 мільярда кубометрів на рік. Цей обсяг буде складатися з поставок російського газу через Білорусь та Україну, через термінал СПГ, поставок з ЄС іншим шляхом, ніж через Ямал, національного видобутку і запасів", - йдеться в повідомленні.

У PGNIG заявили, що якщо транзит газу припиниться і 1 січня, і 18 травня, то можливості поставок газу в Польщу складуть 28,6 мільярда кубометрів. У компанії уточнили, що в 2019 році споживання газу в Польщі складе близько 19 мільярдів кубометрів, у тому числі, чотири мільярди кубометрів - власного видобутку, дев'ять мільярдів кубів - закуплені в Росії, 3,5 мільярда - закупленого в ЄС і 2,5 мільярда - придбаного в якості СПГ.

Міністр економіки Словаччини Петер Жига повідомив, що країна також готується до варіанту з припиненням транзиту газу через Україну з 1 січня 2020 року. За його словами, припинення транзиту газу цілком можливе, оскільки нинішній контракт був укладений внаслідок останньої серйозної газової кризи.

"Наразі я бачу так, що ми, ймовірніше, ближче до кризи, тобто до того, що РФ припинить подачу газу через Україну, а ми повинні будемо прийняти всі ті заходи, які ми всі останні 10 років готували. Ми повинні будемо забезпечити поставки газу для сімей і підприємств Словаччини", - додав Жига.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...