Великий привіт Москві: Європа готова до зупинки транзиту газу через Україну

Польща та Словаччина зізналися, що давно готувалися до подібної ситуації.

Польща готова до припинення транзиту російського газу в ЄС через Україну з 1 січня 2020 року. Про це заявили в нафтогазовій компанії PGNIG, передають Патріоти України.

"У такій ситуації національний видобуток, запаси у сховищах, а також можливості імпорту, в тому числі через Білорусь, дають у сумі 25,6 мільярда кубометрів газу в рік, з витратою 19 мільярдів", - пояснили в компанії.

Поставки також можуть припинитися 18 травня 2020 року, коли закінчується контракт між Газпромом та оператором трубопроводу в Польщі EuRoPol Gaz на транзит російського газу в Західну Європу по газопроводу Ямал - Європа.

"У разі відключення поставок по газопроводу Ямал і реверсних поставок з Німеччини, можливості поставок (газу в Польщу, - ред.) будуть на рівні 33,1 мільярда кубометрів на рік. Цей обсяг буде складатися з поставок російського газу через Білорусь та Україну, через термінал СПГ, поставок з ЄС іншим шляхом, ніж через Ямал, національного видобутку і запасів", - йдеться в повідомленні.

У PGNIG заявили, що якщо транзит газу припиниться і 1 січня, і 18 травня, то можливості поставок газу в Польщу складуть 28,6 мільярда кубометрів. У компанії уточнили, що в 2019 році споживання газу в Польщі складе близько 19 мільярдів кубометрів, у тому числі, чотири мільярди кубометрів - власного видобутку, дев'ять мільярдів кубів - закуплені в Росії, 3,5 мільярда - закупленого в ЄС і 2,5 мільярда - придбаного в якості СПГ.

Міністр економіки Словаччини Петер Жига повідомив, що країна також готується до варіанту з припиненням транзиту газу через Україну з 1 січня 2020 року. За його словами, припинення транзиту газу цілком можливе, оскільки нинішній контракт був укладений внаслідок останньої серйозної газової кризи.

"Наразі я бачу так, що ми, ймовірніше, ближче до кризи, тобто до того, що РФ припинить подачу газу через Україну, а ми повинні будемо прийняти всі ті заходи, які ми всі останні 10 років готували. Ми повинні будемо забезпечити поставки газу для сімей і підприємств Словаччини", - додав Жига.

Потужний удар по експорту: Росія втратила близько 600 тисяч барелів через удари України по НПЗ - бізнесмен

понеділок, 18 березень 2024, 21:30

Близько 600 000 барелів щоденних нафтопереробних потужностей Росія втратила внаслідок ударів українських безпілотників, розповів генеральний директор Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України. Він заз...

В Україні підвищать пенсії, але пощастить не всім: Що треба знати

понеділок, 18 березень 2024, 19:30

Окрім того, що в Україні зростуть пенсії за вислугу років, наприкінці березня підвищення розміру виплат слід очікувати ще деяким групам українців, передають Патріоти України. В Суспільному повідомляють, що пенсії в Україні перерахували через підвищення...