Великий удар по кишені! Платіжки за світло виростуть у 3,5 рази, якщо запровадять ринковий тариф на електроенергію

В Україні підвищуватимуть тариф на електроенергію. Підвищення відбудеться, ймовірно, вже цьогоріч. Водночас, залишається відкритим питання, на скільки підвищать тариф, і коли чекати на підвищення, передають Патріоти України.

Можливо, влада вже знає відповідь на ці питання, але наразі нічого конкретного не кажуть. Проте є кілька прогнозів, як може змінитися тариф, пише ubr.

Далі зволікати з підвищенням тарифу на електроенергію не можна, вважають експерти. Про необхідність збільшення цього тарифу йшлося ще до війни. Однак тоді політична доцільність домінувала над економічними аргументами. У країні, де тарифна політика – головна ахіллесова п'ята влади та головна зброя опозиції, тарифи змінюються повільно та неохоче.

Однак тепер, коли енергосистема країни розбита ракетними атаками ворога, питання щодо підвищення тарифів постало надзвичайно гостро.

Є кілька варіантів підвищення тарифу на електроенергію

Влада розглядає різні варіанти підвищення: від дворазового зростання нинішнього тарифу (1,44 гн/кВт-год) до ринкового показника. Ринковий тариф на електроенергію сьогодні становить близько 5 грн/кВт-год. Тобто він приблизно в 3,5 рази вищий за сьогоднішній тариф 1,44.

Згідно зі статистикою, більшість українських сімей зараз платять за електрику в середньому 240 грн на місяць. Таким чином, за підвищення тарифу на електроенергію до ринкового рівня середньостатистичній сім'ї вже доведеться платити близько 840 грн на місяць. Тобто майже тисячу гривень.

За словами першого заступника голови комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ нардепа Олексія Кучеренка, зараз розглядають чотири варіанти підвищення вартості електрики. За одним із цих варіантів пропонують для сімей з невеликим обсягом споживання електроенергії встановити тариф 2,8 грн/кВт-год, а для сімей з великою витратою електрики встановити ринкову ціну. Ще одна модель передбачає єдиний тариф для всіх – 2,8 грн/кВт-год.

Чи зможуть українці платити за електрику втричі більше

На думку директора енергетичних програм "Разумков Центру" Володимира Омельченка, вартість електроенергії можна спокійно підвищувати у 2-2,5 рази. Такого підвищення більшість українців навіть не відчує, вважає експерт.

"Грубо кажучи, зараз у середньому українці платять 150-200 грн на місяць за електроенергію, а ринкова ціна становитиме приблизно 400-500 грн. У принципі, для сім'ї, що працює, це абсолютно невеликі гроші", - переконаний Омельченко.

При цьому голова Спілки споживачів комунальних послуг (ССКП) Олег Попенко вважає, що нові тарифи виявляться непідйомними для багатьох сімей. Втім, саме тариф на електроенергію влада може підвищувати, не побоюючись кризи неплатежів. Оскільки "відрізати світло" неплатникам найпростіше, люди тягнутимуться з останніх сил, щоб розплатитися за електрику та не залишитися без світла.

"Вже після 2 місяців несплати можна очікувати, що до вас прийдуть і обріжуть постачання. Населення, боячись залишитися без е/е, справно платить - загальна заборгованість з електроенергії не перевищує 5% від заборгованості з усіх комунальних послуг", - каже Попенко.

Отже, українцям треба привчати себе до думки, що комунальні послуги також незабаром стануть розкішшю, яку більшість громадян собі дозволятиме суворо дозовано

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...