Верховна Рада запустила поділ "Нафтогазу": подробиці

За відповідне рішення проголосував 341 народний депутат.

Верховна Рада прийняла в остаточній редакції закон, який регламентує відділення від НАК «Нафтогаз України» діяльності з транспортування природного газу і появу на ринку нового незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС), який і укладе з «Газпромом» новий транзитний контракт.

За відповідне рішення проголосував 341 народний депутат. У законодавство України вносяться зміни для забезпечення відділення та незалежності оператора ГТС за моделлю ISO, а також для реалізації вимог про відділення і незалежність оператора системи передачі електроенергії і Третього Енергетичного пакету ЄС. При цьому в законі не передбачена можливість відчуження ГТС будь-яким способом.
Проект був прийнятий в першому читанні 18 жовтня. При підготовці законопроекту до другого читання до нього було подано 169 поправок від 41 народного депутата України. Профільний комітет врахував 24 поправки.

Процес реорганізації «Нафтогазу» був запущений ще урядом Володимира Гройсмана в травні 2019 року, а Кабмін Олексія Гончарука 18 вересня оновив план анбандлінга. Новим оператором стало ТОВ «Оператор газотранспортної системи України», яке з 1 липня 2019 року вже здійснює функції з технічної експлуатації ГТС і має відповідний персонал. Новий оператор зможе повноцінно запрацювати з 1 січня 2020 року.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...