Від м'яса і молочки до гречки та олії: В Україні рекордно зростають ціни на продукти

У зв'язку із зростанням вартості природного газу для промисловості в 5-6 разів, а також тарифів на електроенергію, в Україні зростають ціни на багато продуктів харчування, зазначають Патріоти України.

Як повідомляють Факти ICTV, у Федерації роботодавців прогнозують: зростуть ціни на всі продукти споживання — від 15% до 50%. А деякі категорії товарів, можливо, і в кілька разів.

Від м'яса до овочів: що підскочить в ціні

Відзначається, що в порівнянні з цим же періодом минулого року, свинина і яловичина подорожчали на 16%, курятина на 27%, яйце на 23%.

Цінові рекорди протягом року, звичайно, били масло і цукор. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, тільки за рік цукор піднявся на 40%, масло — на 58%. І до Нового року ціни знову зростуть.

Хліб, який вже зараз коштує під 20 грн за буханець, підніметься на 10-20%. Тому що 90% підприємств печуть на газовому обладнанні.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук прогнозує, що до кінця року морква, цибуля, буряк додадуть у вартості +10%.

У матеріалі йдеться, що точно виросте в ціні м'ясо, подорожчають корми для тварин. Тому що підприємства сушать Комбікорми на газу. На молочку тільки за осінь ціни стрибнули на 10%, і можуть вирости ще приблизно на стільки ж.

Різке зростання цін на олію і гречку

Як пише Agronews, за останні місяці ціни на соняшникову олію у магазинах підскочили на 4% до 66,65 грн за пляшку. Причому прогнозується, що підвищення цін у листопаді відбудеться ще на 2-3%.

У перерахунку, після подорожчання за літр продукту українці заплатять вже близько 75 грн. "Преміальне" масло в склі обійдеться і в 100 грн за 0,5 л.

Очікувати, що роздрібна ціна на цукор принаймні збережеться на рівні нинішніх близько 30 гривень, експерти не радять. Ця ціна нижча навіть актуальної собівартості виробництва, і вже найближчим часом її переглянуть у бік збільшення — - пише Бізнес UA.

За словами виконавчого директора Міжнародної асоціації гречки Сергія Громового, до кінця цього року гречка з нинішніх 50 гривень за кілограм може подорожчати до 60 — 65 грн.

Стрімко додає в ціні і рис. На початок листопада продавці пропонують викласти за кілограм недорогих видів цієї крупи 35 — 45 гривень. На вартості позначається подорожчання енергоносіїв і логістики.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...