Від нього багато залежить: У Маріуполі підготували до зимової навігації єдиний в Україні криголам (фото)

Під час зимової навігації у разі промерзання моря криголам забезпечуватиме проходження караванів судів в Азовському басейні каналом Вугільної гавані і Азовського моря.

На Азовському судноремонтному заводі підготували до зимової навігації єдиний український криголам “Капітан Білоусов”. Про це пише ЦТС, повідомляють Патріоти України.

“Від технічно справного стану цього унікального судна 1954 року, залежить ефективність і безпека судноплавства у всіх українських морських портах Азова, тому щорічно судновласник планує судноремонт судна у 15-тисячному плавдоці”, – йдеться в повідомленні.

Функція криголаму

Зазначається, що під час зимової навігації у разі промерзання моря криголам забезпечуватиме проходження караванів судів в Азовському басейні каналом Вугільної гавані і Азовського моря.

Про ремонт

Також повідомляється, що програма ремонту була розрахована на 40 діб: з 27 серпня до 31 жовтня, включаючи час докування. За цей час на судні очистили 600 м2 підводної частини корпусу, провели дефектацію корпусу з вимірами перегородок, палуби і набору.

Виконали ремонт низки металоконструкцій на капітанській і шлюпковій палубах, зокрема зробили:

  • заміну фундаментів швартових Кнехтів,
  • установку листів,
  • заміну металоконструкцій в баластних танках №5 і №4.

Провели механічну зачистку пошкоджених ділянок лакофарбового покриття. А також виконано заміну рамок ілюмінаторів глухого типу на ходовому містку.

Крім того, на судноремонтному заводі відзначили, що з механічної частини виконано поточний ремонт конденсатного насоса. Відремонтовано арматуру парової системи, виконано заміну 30 метрів трубопроводів загальносуднових систем. Виконано поточний ремонт системи управління рульової машини №1,2 з заміною продувних клапанів і налагодження електричної схеми пуску двигунів рятувальних шлюпок.

“Важливою частиною ремонту стала модернізація аварійної системи електропостачання криголаму – виконано заміну суднового аварійного дизель-генератора меншої потужності на новий моделі CCFJ50Y-W потужністю 50 кВт. По суті, це ціла дизельна електростанція, призначена для отримання трифазного електричного струму напругою 400В. В умовах виходу з ладу основних дизель-генераторів, це обладнання допоможе підтримувати життєдіяльність криголаму шляхом забезпечення електроживленням аварійних споживачів до запуску основних”, – підкреслили на заводі.

Довідка

15 грудня 2018 року криголаму виповнилося 65 років. “Капітан Білоусов” був створений на гельсінської судноверфі. Введений в експлуатацію і внесений до складу Мурманського Арктичного пароплавства 1954 року. У листопаді 1973 року судно передали в Азовське морське пароплавство, а в 1994 році – Маріупольському торговому порту. У 2009 р. за кошти порту виконали реновацію криголаму.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...