Відчули всі на собі: Стало відомо, як відключення світла вплинули на українську економіку

У червні цього року українська економіка функціонувала в складних умовах. Зокрема, віялові відключення електроенергії послабляли економічну активність як підприємств, так і споживачів. Про це йдеться у звіті Мінекономіки, передають Патріоти України.

Також дефіцит кваліфікованих кадрів, невизначеність щодо подальшого перебігу бойових дій та умов мобілізації погіршували очікування підприємств усіх секторів.

За оцінками Мінекономіки, у червні зростання ВВП зберігалося на рівні попереднього місяця – 1,1%. У підсумку за січень-червень 2024 року зростання оцінюється на рівні 4,1%, що відповідає прогнозованим тенденціям. Урядом схвалені основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України на 2025-2027 роки у межах якого уточнено очікування на 2024 рік – зростання ВВП на рівні 3,5%.

«У червні економіка України відчула прямі та непрямі цінові наслідки руйнування об’єктів генерації електроенергії», – йдеться у звіті.

Зокрема, споживча інфляція передусім під тиском підвищення тарифів на електроенергію для населення, а також на низку інших тарифів на послуги прискорилася до 2,2%, річні темпи – до 4,8% (з 3,3% відповідно).

За даними Мінекономіки, у червні посилювався вплив чинників немонетарного характеру через:

  • збільшення тарифної складової – подорожчання електроенергії, деяких послуг ЖКГ на яких немає мораторію, пасажирських перевезень залізницею, мобільного зв’язку тощо;
  • посилення впливу витратності виробництва (непрямий вплив руйнування енергетики) через обмежене електропостачання, а також нестачу персоналу та низку інших «воєнних перешкод» для бізнесу, посилення курсової волатильності.

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...

В Україні стрімко здорожчають популярні продукти: Ось на яку вартість очікувати

середа, 7 серпень 2024, 9:32

До кінця літа 2024 року ціни на крупи можуть зрости на 3-5%, а на хліб – на 4-6% через зростання цін на електроенергію та сировину. Споживачам варто бути готовими до подальшого підвищення вартості цих продуктів. Про це розповіла науковиця Інституту агр...