Відключень світла в Україні можна буде уникнути: Енергетики розповіли, коли очікувати покращення

З середини серпня в Україні очікується зниження тривалості відключень електроенергії, а у вересні та жовтні вони можуть бути мінімальними або взагалі їх не буде, за умови відсутності нових атак на енергетичну інфраструктуру. Поліпшення ситуації прогнозують після завершення ремонтних робіт на енергоблоках і зниження спеки, передають Патріоти України.

Про це розповів директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко в ефірі КИЇВ24. Він зазначив, що можливе зниження тривалості відключень пов'язане з прогнозами щодо покращення погодних умов і завершення ремонтних робіт на енергоблоках.

"Можливо, вже з наступного тижня зменшиться спекотна погода, стане трішки прохолодніше, можливо, також деякі блоки будуть відремонтовані і введені в експлуатацію. Тому до кінця серпня очікується дещо незначне, дещо зниження тривалості графіків відключення. Але все одно вони поки будуть достатньо жорсткими", – заявив Володимир Омельченко.

Експерт також висловив оптимізм щодо ситуації у вересні та жовтні, прогнозуючи мінімальні відключення електроенергії, за умови відсутності нових атак на енергетичну інфраструктуру з боку РФ. "Тільки з середини серпня, я прогнозую, що можуть бути відчутні зниження тривалості графіків відключень. Особливо у вересні і в жовтні ці відключення будуть мінімальні, або їх не буде зовсім, безумовно за умови, якщо не буде нових ударів рашистів по нашій агроінфраструктурі", – додав він.

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький також підтвердив, що ситуація в енергосистемі поступово поліпшується. За його словами, після 20 липня, коли спаде спека і вийдуть із планового ремонту енергоблоки, відключень стане менше.

"Коли спека спаде (ми очікуємо, що це буде відбуватися ближче до 20-х чисел липня) і також буде невдовзі певне збільшення доступної нам генерації в енергосистемі – ситуація почне покращуватися. Вона не покращиться магічним чином за один день чи одну годину. Але вона буде поступово поліпшуватися, і ми будемо з вами спостерігати тренд на покращення з кінця липня, як і прогнозували. У серпні ситуація буде ще трохи кращою", – сказав Володимир Кудрицький.

Він також зазначив, що восени українці можуть жити без відключень світла. "У вересні-жовтні навіть маємо непогані шанси уникати відключень. Принаймні таких масованих і повторюваних, як ми маємо в липні", – заявив очільник "Укренерго".

Кудрицький підкреслив, що потрібно ще трохи потерпіти, і ситуація в енергосистемі почне покращуватися. "Тобто треба ще певний час, уже не такий тривалий, потерпіти – і ми побачимо певне покращення ситуації в енергосистемі", – резюмував він.

Відключень світла в Україні можна буде уникнути: Енергетики розповіли, коли очікувати покращення

п’ятниця, 19 липень 2024, 7:45

З середини серпня в Україні очікується зниження тривалості відключень електроенергії, а у вересні та жовтні вони можуть бути мінімальними або взагалі їх не буде, за умови відсутності нових атак на енергетичну інфраструктуру. Поліпшення ситуації прогноз...

Будуть не всім по кишені? В Україні підвищать податки на популярні напої - що буде з цінами

п’ятниця, 19 липень 2024, 7:30

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти законопроєкт N9032-1, який передбачає запровадження акцизу на напої з додаванням цукру (або інших підсолоджувальних або ароматичних речовин). Про це ...