Відключення електроенергії зупинили роботу молокозаводів в Україні: Що буде з цінами на продукцію

Ракетні удари по Україні та відключення електроенергії негативно вплинули на молокопереробну галузь України. Минулого тижня довелося призупинити роботу частини підприємств, адже не всі заводи мають достатню кількість генераторів, передають Патріоти України.

Якщо обстріли продовжаться, то проблема стане ще серйознішою, і виробництво молока в Україні скоротиться.Молочні підприємства несуть чималі збитки через відключення світла. Заводи вимушені виливати молоко, бо за відсутності світла його немає де довго зберігати. Добре, що зараз холодна погода, і деякий час продукція на холоді може не псуватися. Але перепродати сировину немає можливості, бо всі переробники перебувають в однакових умовах.

Наразі компанії-переробники молока продовжують виконувати свої зобов’язання за рівнями закупівельних цін, але на вторинному ринку питання вартості наразі не стоїть, оскільки попит на товар повністю відсутній. Отже, нинішню ціну споту сирого молока в Україні можна вважати умовною.

За минулий тиждень спотова вартість українського сирого молока, у порівнянні з продукцією ЄС, була на 38% нижчою, тоді як на попередньому тижні цей показник становив 34%.

У Спілці молочних підприємств України зазначили, що найближчим часом очікується зростання цін на молочну продукцію на 10-15%.

"З початку війни і практично до серпня ціни на молочну продукцію не змінювалися. Зараз подорожчали електроенергія, паливно-мастильні матеріали і сировина. Виробники молока намагаються підняти ціну майже до європейського рівня. Але молокопереробні підприємства України не можуть платити так, як платить польський чи голландський молокозавод, який працює в нормальних умовах, де немає війни, де європейські держави дотують підприємства. Тому це відчує кінцевий споживач, – розповів виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур.

На сьогоднішній день літр молока понад 2% жирності у супермаркетах в середньому коштує 38 грн , кефір – 37,5 грн, сметана 20% – 40 грн за 350 г, кисломолочний сир 9% – до 60 грн за упаковку 300 г, вершкове масло - 68 грн за 200 г

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...