"Відключення світла триватимуть": Експерт розповів, на скільки затягнуться проблеми з електрикою в Україні

Після низки нових більш тривалих відключень електроенергії в Києві та суміжних регіонах став відомий орієнтовний прогноз на найближчі тижні. Про нього в коментарі для ТСН.ua розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, передають Патріоти України.

"Відбулись ракетні удари. Однією з цілей росіян була політична, друга – створити кризову ситуацію в Київському та суміжних регіонах, - каже Юрій Корольчук. - Скоріш за все, це психологічний вплив. Було намагання створити картинку – темний Київ, що ми і бачимо".

За словами Корольчука, поточний ремонт обладнання, який відбувся, в теплу погоду дозволяв не так часто обмежувати енергопостачання.

"Зараз холодніше і люди використовують більше електроенергії. По протоколу, коли недостатньо електроенергії, то в першу чергу обмежують промисловість, а потім населення, - каже експерт. - На початку промисловість обмежували, тому населення було з електроенергією. А потім ситуація змінилась. Промисловість – це економіка держави, вона повинна працювати. Тому в пріоритеті сьогодні бізнес і промисловість. Я знаю, що остання зараз перенесла частину своїх виробничих потреб на вихідні дні. В результаті ми маємо примусові обмеження електроенергії. Крім цього, якщо раніше на резервних лініях було, наприклад, 10 тис. - 20 тис. населення, то тепер – 200 тис.- 300 тис. споживачів. Обладнання просто не витримує".

До цього Корольчук додає: "За оцінками керівників енергокомпаній, якщо не буде ракетних ударів, то віялові відключення будуть тривати 2-3 тижні. Я думаю, що про це казали, відкинувши фактор похолодання".

Чого чекати далі

На це питання Корольчук відповів так: "Якщо не буде ракетних ударів, то віялові відключення все одно будуть. Але, я так думаю, не так часто. Електроенергію ми можемо виробити, але проблема з доставкою. Раніше була проблема з виробництвом електроенергії через дефіцит вугілля. Зараз обсягу палива вистачає. Частково проблему вирішить обладнання, яке доставляють. Своєю чергою, це обладнання в робочому стані, але було у використанні, частково списане. Крім того, не в кожній країні є обладнання, яке підходить до наших систем".

Ракетні удари Росії по енергетичній інфраструктурі України

Російські терористи від 10 жовтня регулярно обстрілюють енергетичну інфраструктуру України. Через це в нашій державі почали застосовувати віялові відключення електрики. Останній масований ракетний удар було зафіксовано в понеділок, 31 жовтня. Тоді окупанти запустили по Україні 55 ракет, 45 з яких вдалося збити.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...